Több embert elfogtak a horvát újságírók meggyilkolása ügyében

Vágólapra másolva!
Több embert őrizetbe vettek Horvátországban a múlt heti zágrábi bombamerénylettel kapcsolatban. A pokolgépes merényletben a független Nacional hetilap két újságírója vesztette életét. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz. Az idén már több újságírót gyilkoltak meg Horvátországban.
Vágólapra másolva!

Több embert előállított a horvát rendőrség a Nacional című független horvát hetilap két újságírójának meggyilkolása miatt. Ezt a horvát rendőrség szóvivője, Aleksandra Ljuba jelentette be, de részleteket nem közölt. "Nem mondhatom meg, hogy hány emberről és kikről van szó. Csak annyit mondhatok: azért állítottuk őket elő, mert fennáll annak gyanúja, hogy közük van a bűncselekményekhez" - mondta a horvát rendőrség szóvivője. A gyanúsítottakat Zágrábban és Vukováron vették őrizetbe.

A National tulajdonosát, illetve marketingigazgatóját a múlt héten csütörtökön gyilkolták meg. Ivo Pukanic és Niko Franjic életét a gépkocsijuk közelében elhelyezett pokolgép oltotta ki a Nacional szerkesztősége előtt.

A horvát fővárosba a merénylet után erősítésként 250 rendőr érkezett. A tanúvallomások alapján két fantomképet készítettek a gyanúsítottakról, amelyeket a helyi sajtó közölt.

A 47 éves korában meggyilkolt Pukanicot, aki a zágrábi média szerint Horvátország egyik legbefolyásosabb embere volt, és kapcsolatban állt "gyanús csoportokkal és személyekkel" is, hétfőn helyezték végső nyugalomra Zágrábban.

Az idén már több újságírót és üzletembert gyilkoltak meg hasonlóan kegyetlen módon Zágrábban, ami miatt tüntetésen tiltakoztak a horvát újságírók. A gyilkosságok nyomán leváltották az igazságügy- és a belügyminisztert. Az Európa Tanács szerint a merényletek miatt Horvátországban veszélybe került a sajtószabadság. A kettős gyilkosság nem csak a közbiztonságot veszélyezteti, de a sajtó- és szólásszabadságot is fenyegeti - mondta Terry Davis, a szervezet főtitkára pénteken. Hozzátette, a két újságíró megöléséért nyilvánvalóan a szervezett alvilág felelős.