Afganisztán és Pakisztán is tárgyalna a tálibokkal

Vágólapra másolva!
Az ajtó nyitva áll - szólították fel tárgyalásokra a lázadó csoportokat, köztük a tálibokat Pakisztán és Afganisztán vezetői. A kabuli korány már október elején megkezdte Mekkában a tárgyalásokat a tálibokkal.
Vágólapra másolva!

Afganisztáni és pakisztáni politikusok és törzsi vezetők bejelentették, hogy tárgyalni kívánnak a tálib felkelőkkel - a politikai és törzsi vezetők erről egy kétnapos tanácskozás után nyilatkoztak kedden Iszlámábádban. "Megállapodtunk, hogy fel kell venni a kapcsolatot az ellenzéki csoportokkal a két országban. (...) Az ajtó nyitva áll azok előtt, akik élni kívánnak a lehetőséggel" - foglalta össze a lényeget Abdullah Abdullah volt afgán külügyminiszter, az afgán küldöttség vezetője.

A kapcsolatok felvételét a konfliktusban érintett összes féllel egy törzsi tanácsra bízták, amelynek két hónap múlva kell beszámolnia az eredményekről. A pakisztáni delegáció vezetője külön kihangsúlyozta, hogy a tárgyalási ajánlat a tálibokra is vonatkozik. "Tárgyalóasztalhoz kell ülnünk, beszélnünk kell velük, meg kell hallgatnunk őket, és megoldást fogunk találni. Párbeszéd nélkül nem jutunk semmiféle megoldásra" - tette hozzá az Északnyugati Határtartomány kormányzója.

Afganisztán tárgyalási hajlandósága már régebbről ismert: Hamid Karzai afgán elnök szeptemberben szólította fel Omár mollát, a tálibok vezérét, hogy kössön békét, és térjen vissza Afganisztánba. A kabuli kormány és a tálibok október elején ültek tárgyalóasztalhoz Mekkában, Szaúd-Arábia közvetítésével. Az Egyesült Államok egyelőre nem tulajdonít nagy jelentőséget a tapogatózásnak, de elvben támogatja a kibékülést azokkal, akik leteszik a fegyvert.