Nem biztos, hogy az Aranykéz utcai robbantót fogták el

Vágólapra másolva!
Elfogott a cseh rendőrség egy 52 éves szlovák férfit, aki ellen nemzetközi körözés volt érvényben. A férfit a magyar rendőrség is kereste egy 2007-es robbantási kísérlet miatt. A férfi akkor nem járt sikerrel, a 3,5 kilós plasztikbomba nem robbant fel.
Vágólapra másolva!

A cseh rendőrség elfogott egy 52 éves szlovák állampolgárt, aki ellen több gyilkosság és robbanószerrel való visszaélés gyanúja miatt nemzetközi körözés volt érvényben - közölte hétfőn a cseh rendőrség szóvivője. A férfit egy rutinellenőrzés során vették őrizetbe vasárnapra virradóra Prága központjában. Ittasan vezetett, a rendőrök a papírjait is gyanúsnak találták.

A férfi Jozef Rohác, akit egy 1997-es budapesti robbantási kísérlettel gyanúsít a magyar rendőrség. A gyanú szerint 3,5 kiló plasztik robbanóanyagból távirányítású bombát készített. Ezután segített felszerelni a bombát egy autó alvázára. A Bentley típusú autó S. Zoltáné volt (aki 1999-ban hunyt el), és a XVIII. kerületben, a Tulipán utcában parkolt. A robbantás meghiúsult, mert a szerkezet felerősítésre szolgáló mágnes gyengesége miatt leesett az autóról, így a bomba fel sem robbant - írta a BRFK közleményében.

A Szervezett Bűnözés Elleni Osztály európai elfogató parancsot adott ki a férfi ellen, miután sikerült azonosítaniuk Jozef Rohácot. Rohác mostanáig külföldön bujkált. A cseh rendőrség kedden megerősítette a BRFK-nak, hogy Rohácot sikerült elfogniuk.

Rohácot az MTI szerint Szlovákiában Robert Remiás volt rendőr meggyilkolásával gyanúsították, majd 2006 szeptemberében a pozsonyi ügyészség leállította az eljárást. Pavla Kopecká, a cseh bűnügyi rendőrség szóvivője szerint egy csehországi bíróság dönt majd arról, hogy a férfit Szlovákiának vagy Magyarországnak adják ki. A magyar rendőrség elkezdte a kiadatási procedúrát.

Az MTI és a Népszabadság szerint Rohác az 1998-as Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő merénylet gyanúsítottja, ezt azonban Tafferner Éva, a BRFK szóvivője tagadta az [origo]-nak. A BRFK közleménye mindössze annyit ír az Aranykéz utcára is utalva: a szlovák férfi neve felmerült több, a '90-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel összefüggésben, ezeket vizsgálja a rendőrség.