Fico pártjából is támogatták a magyar tankönyvszöveget

Vágólapra másolva!
A szlovák parlament támogatta a Magyar Koalíció Pártjának javaslatát a szlovákiai tankönyvek magyar nyelvhasználatával kapcsolatban. Még Robert Fico kormánypártjából is voltak támogatók, igaz, a végszavazás bő egy hónap múlva lesz. A szlovákiai magyar szülők egyelőre lefújták tiltakozó akciójukat.
Vágólapra másolva!

Elmozdulás körvonalazódik a szlovákiai magyar iskolák számára kiadott, botrányt kiváltó, a magyar földrajzi neveket szlovákul megadó tankönyvek ügyében. A szlovák parlament szerdán második olvasatba utalta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az oktatási törvény módosítását célzó indítványát.

A módosítás arra irányul, hogy a nemzetiségi iskolákban alkalmazott tankönyvekben a földrajzi neveket - úgy, ahogy eddig, ezentúl is - az adott nemzetiség nyelvén írják. Érdekes, hogy az MKP a Robert Fico miniszterelnök vezette kormánypártban is támogatókra talált.

Az indítványt előterjesztő Berényi József az MTI érdeklődésére azzal magyarázta az ígéretes fordulatot, hogy a jelek szerint egyre többen belátják: az ország lakosságának 10 százalékát kitevő szlovákiai magyarság akarata ellenében mégsem lehet áterőltetni egy másik nemzet nyelvébe durván beavatkozó döntést. "Ez a fejlemény azonban óvatosan kezelendő, mert egyelőre nem látható előre, hogy a decemberben esedékes végszavazásig a parlamenti bizottságokban milyen lesz majd indítványunk további sorsa" - mondta az MKP képviselője.

Berényi a józan ész győzelmének tekinti a történteket, és nem titkolja: értetlenül áll az MKP-val egyazon ellenzéki padsorban ülő, a magyar párttal nyolc évig együtt kormányzó, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) magatartása előtt: a párt frakciója két képviselő kivételével ugyanis nem támogatta a módosító indítványt, amely végül a 150 tagú törvényhozásban 75 támogató szavazattal kerülhetett második olvasatba. Ehhez az kellett, hogy az MKP a szlovák kereszténydemokraták és a függetlenek soraiban is támogatókra talált.

A Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ellene szavazott, hiszen eleve a párthoz tartozó Ján Mikolaj által irányított oktatási szaktárca műhelyében készítették elő a sérelmezett intézkedéseket. Ezek nyomán a magyar iskolák negyedikesei számára már hetekkel korábban olyan honismereti tankönyveket nyomtattak, melyek magyar szövegében kizárólag szlovák helységneveket írnak.

A parlamenti szavazással egyidejűleg ülésezett Galántán a szülők és a pedagógusok szövetségének érdekképviseletéből és más civil szerveződésekből létrejött Központi Koordinációs Tanács. Ez úgy akart dönteni, hogy a szerintük botrányos tankönyvek ellenében a magyarok országos tiltakozó nagygyűlésen mondanak nemet a "hibrid tankönyveket" erőltető kormányzati törekvésnek.

Mézes Rudolt, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke már a testületi ülés alatt arról tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját, hogy a parlamenti döntés ismeretében úgy határoztak: nagygyűlés egyelőre nem lesz, de regionális szinten "fennmarad egyfajta készültség". Szerinte a meglepő szerdai fejlemény ugyan ígéretes, de a decemberi végszavazásig még több mint egy hónap van hátra, s ez idő alatt "különösképpen a parlamenti bizottságok kezén" fordulhat a kocka. "Márpedig ha fordulna, akkor a tiltakozó nagygyűlést akár az egyik napról a másikra meg tudjuk tartani" - mondta Mézes.