Kihagyta egy fontos pártvezető temetését Kim Dzsong Il

Vágólapra másolva!
Nem ment el a 95 évesen elhunyt Pak Szong Csol temetésére Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. Távolmaradása tovább táplálja az egészségi állapotára vonatkozó találgatásokat.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Il észak-koreai államfő nem jelent meg a kommunista állam egyik jelentős vezetőjének a temetésén, tovább táplálva a találgatásokat a politikus megromlott egészségi állapotáról. A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője megerősítette pénteken, hogy Kim Dzsong Il nem vett részt Pak Szong Csol egykori alelnök temetésen. Korábban rendre megjelent a kommunista állam kevésbé fontos vezetőinek búcsúztatásán.

A 95 éves korában elhunyt Pak Szong Csolt a régi kommunista forradalmárgárda utolsó élő képviselőjeként tartottak számon. Jelentős szerepet vállalt az ország irányításában az ötvenes-hetvenes években, az államalapító Kim Ir Szen - Kim Dzsong Il édesapja - uralma idején. Pak harminc éve nem vett részt az ország irányításában, de az észak-koreai politikai hierarchiában továbbra is az öt legfontosabb vezető között tartották számon.

A 66 éves Kim Dzsong Il távolléte tovább táplálja a találgatásokat megromlott egészségi állapotáról. Az államfő korábban távol maradt a szeptember 9-i nagy díszszemlétől, amikor a rendszer fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték. Augusztusban olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy szélütést kapott. Aszo Taro japán kormányfő titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva a napokban azt mondta, hogy Kim Dzsong Il valószínűleg kórházba került, és bár egészsége nem túl jó, de képes döntéseket hozni.