Elfogtak egy boszniai férfit a horvát újságírógyilkosságok ügyében

Vágólapra másolva!
Csütörtökön őrizetbe vett a rendőrség egy boszniai férfit a horvát újságírók életét kioltó bombamerénylettel kapcsolatban. Szerdán már tíz embert letartóztattak ebben az ügyben. Közben Zágrábban újabb brutális gyilkosság történt.
Vágólapra másolva!

Titkos rendőrségi akció során őrizetbe vettek csütörtökön Boszniában egy 35 éves, boszniai állampolgárságú férfit a horvátországi újságírók meggyilkolásával összefüggésben - írta a Dnevni Avaz című szarajevói lap pénteken internetes oldalán. A lap szerint a férfi lakásán robbanóanyagot találtak.

Pénteki médiaértesülések szerint a férfit Franjo Hadzicnak hívják, és már korábban is ismert volt a boszniai rendőrség előtt kábítószer-kereskedőként és embercsempészként. A gyanúra az ad okot, hogy nem sokkal a merénylet előtt a tetthelyen láttak, külseje pedig megegyezik azzal a fantomképpel, amelyet a horvát rendőrség a gyilkosság után a feltételezett tettesről közreadott.

Ivo Pukanicot, a zágrábi Nacional című lap korábbi főszerkesztőjét és résztulajdonosát, illetve Niko Franjicot, a lapot kiadó cég marketingigazgatóját a múlt hét csütörtökén gyilkolták meg egy gépkocsiba rejtett, távirányítású pokolgép felrobbantásával. A merényletet egy sor súlyos bűntény előzte meg Horvátországban. A rendőrség szerdán tíz embert már őrizetbe vett a merénylettel kapcsolatban.

Giuseppe Scelsi olasz ügyész az Il Piccolo című trieszti lapnak azt mondta, hogy Ivo Pukanic koronatanú volt, amikor ő a bari ügyészségen nyomozott a balkáni dohánymaffia ügyében. Gyanúsítottként szerepelt az ügyben Milo Djukanovic montenegrói kormányfő, aki korábban elnöki tisztséget töltött be. Scelsi elmondta, hogy Dusko Jovanovic, a Dan című montenegrói lap főszerkesztője is tanúskodott, aki rendszeresen megjelentette a Nacional cikkeit a balkáni dohánymaffiárol és Milo Djukanovic szerepéről. Jovanovicot 2004 májusában ölték meg Podgoricában. Scelsi szerint az ügy bírósági leltárba kerül, mert Djukanovic miniszterelnökként diplomáciai jogi védettséget élvez.

A letartóztatások másnapján, csütörtökön Zágrábban megöltek egy férfit. Az áldozat holttestét egy gépkocsiban találták meg a zágrábi Savica városnegyedben. A gyilkosok két golyót eresztettek az áldozat fejébe. Nem világos, hogy a bűnténynek köze volt-e a Pukanic-gyilkossághoz. A horvát elektronikus média szerint az áldozat egy 34 éves férfi, aki szerződéses katona volt, és 2000-ben menesztették a horvát hadseregből, miután elítélték nemi erőszak miatt.