Szlovák rendőrök a magyar ultrák ellen a DAC-Slovan meccsen

Vágólapra másolva!
Magyar szurkolók is megsérültek a szlovákiai Dunaszerdahelyen, a DAC-Slovan focimeccsen, amikor összecsaptak a szlovák rendőrökkel. A szurkolók szerint a kommandósok előzmények nélkül rohanták le a magyar drukkerek szektorát, a szlovák hatóságok ezt tagadják. Budapesten a botrányos mérkőzés hírére demonstrációt tartottak a szlovák nagykövetség épületénél.
Vágólapra másolva!

Botránysorozat kísérte a szlovákiai Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgó csapat, a DAC és a pozsonyi Slovan Bratislava szombati mérkőzését, amelyen több magyar szurkoló megsérült. A meccsre mindkét csapat hívei előre készültek, internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók segítik majd, Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren utaztak Dunaszerdahelyre. Az MTI szerint a stadionban a magyar zászlókon kívül Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat is látni lehetett.

A két szurkolótábort elkülönítették, nem verekedhettek össze, de a szócsata és a dobálózás nem maradt el. A játék első negyedórája után a szlovák rohamrendőrség benyomult a magyar szurkolók szektorába, és összecsaptak a drukkerekkel. A jatóság szerint a magyar szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára, a drukkerek szerint viszont váratlanul, minden előzmény nélkül támadtak rájuk a rendőrök. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a stadion minden részén, mindkét csapat szurkolói dobáltak petárdákat, így a rendőrök behatolása a magyar szurkolók teljesen különálló szektorába váratlanul történt.

A hivatalos közlés szerint "takarásban bűncselekmény" történt, ezért léptek közbe a rendőrök. A város polgármestere viszont ezt cáfolta - közölte az MTI-vel Farkas Géza pozsonyi magyar konzul, aki a helyszínen intézkedett a magyar állampolgárságú előállítottak érdekében.

Egyik magyar sérült állapota sem életveszélyes

A meccs 15 percre félbeszakadt, huszonnégyen sérültek meg, többeket kórházba kellett szállítani. Az egyik magyar súlyosabban megsérült, majd nem sokkal ezután a helyszínen az a hír terjedt el, hogy a sérült drukker meghalt. Ezt már a stadion hangosbemondóján keresztül cáfolták, és a szlovák rendőrségi szóvivő is azt közölte, hogy a szurkoló nincs életveszélyben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szintén megerősítette, hogy egy magyar sérült sincs életveszélyes állapotban. Mivel előre tudták, hogy sok magyar utazik ki, a BRFK és a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrség megfigyelő tiszteket küldött a rendezvényre.

A szombat esti adatok szerint a mentők 50 embert láttak el, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak, egy embert helikopterrel vittek egy pozsonyi kórházba. A rendőrségi szóvivő szerint ez a férfi ittas volt és epilepsziás rohamot kapott, de nem életveszélyes az állapota. Farkas Géza pozsonyi magyar konzul szerint egy magyar állampolgárt ápolnak még a dunaszerdahelyi kórházban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AgzpnXBPr1M7082y
Nézze meg a helyszínen készült felvételeinket!

A szlovák rendőrség összesen 31 embert állított elő - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Martina Kredatusová, a Nagyszombat megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Az előállítottak között 16 magyar és 15 szlovák állampolgár volt, utóbbiak közül 13 a Slovan szurkolója. A rendőrség három büntetőeljárást indított, egyik esetben kábítószeres bűncselekmény gyanúja, másik két esetben pedig az emberi jogok elnyomását hirdető csoportok támogatásának gyanúja miatt. Két pozsonyi férfinél fasiszta jelképeket találtak. A többi őrizetbe vett személy a közrend megzavarásának vétségét követte el. Valamennyiüket szabadon bocsátották pár óra múlva.

Rendőrök kísérték a szurkolókat

Több drukkert már a meccs előtt őrizetbe vettek, a stadionhoz vezető úton ugyanis a rendőrök mindkét csapat szurkolóival összecsaptak. Az nb1.hu szerint a pozsonyiak a DAC székházát üvegekkel és görögtüzekkel dobálták meg. A rendfenntartó erők közbelépése nyomán több vérző fejű Slovan-drukkert vittek el a helyszínről.

A szlovák hatóságok hatalmas erőkkel vonultak fel a találkozóra, 1020 rendőr mellett rengeteg biztonsági őr és katona ügyelt a 10 ezer nézőre. A második félidőben rendbontásra nem került sor, a meccset végül 4-0-ra a Slovan Bratislava nyerte. Az MTI azt közölte, hogy a mérkőzés után a Slovan szurkolóit a vízágyúkkal felszerelkezett rendőrök a pályaudvarig kísérték.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mGEpiskyjIhxpeG9

Gőbl Gábor, aki mintegy ezer magyarországi drukker utaztatását szervezte a meccsre, az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség őrizetbe vette a találkozóra tartó Romantikus Erőszak nevű együttes tagjait. A magukat hazafias, illetve nemzeti rock zenekarnak nevező Romantikus Erőszak, illetve Hungarica nevű bandák tartottak volna koncertet a mérkőzést után Nagyudvarhelyen, ezt azonban péntek este lemondták.

Korábban is volt már incidens a magyar szurkolók és a szlovák rendfenntartók között: 1992-ben a Ferencváros Bajnokcsapatok Európa Kupája-selejtezőt játszott a Slovan Bratislava otthonában, akkor maszkot viselő kommandósok verték meg a zöld-fehér drukkereket.

Forrás: MTI
További képekért kattintson!

A budapesti szlovák követség előtt tiltakoznak

Szombaton kora este demonstráció kezdődött a budapesti szlovák nagykövetség előtt a dunaszerdahelyi focimeccsen történtek miatt. A résztvevők szerint a mérkőzésen rendőri túlkapás történt. A rendőrség dupla kordonnal vette körbe a nagykövetséget, és lezárta a Stefánia út közeli szakaszát - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Kalyó László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a rendőrök igazoltatják a demonstrálókat, és azt vizsgálják, van-e náluk szúró-, vágó- vagy más veszélyes eszköz.

Nyolc óra körül már nagyjából két-háromszázan gyülekeztek, köztük a Magyar Gárda közel 80 tagja, aki felsorakoztak a nagykövetséggel szemben. A demonstrálók mécseseket gyújtottak a kordonoknál. Az esemény nyugodtan zajlott, tíz óra körül viszont a résztvevők elégettek egy szlovák zászlót.

Végül fél tizenegy körül a gárdisták, és a demonstrálók többsége távozott. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a rendőrség ekkor újra megnyitotta a forgalmat a Stefánia úton. A tüntetés helyszínéről egy embert állítottak elő, mert az ellenőrzés során kábítószergyanús növényi származékot találtak nála.

A rendőrségi honlapon található közlemény szerint a BRFK fokozott ellenőrzést rendelt el 2008. november 1-jén 20.00 órától november 3-án 08.00 óráig a főváros területén a kialakult spontán demonstráció miatt. Az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve azoknak a rendezvények, események helyszínére történő bevitelét megtilthatja - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Ezzel egyidőben, szombat este Szlovákia békéscsabai konzulátusa előtt a Jobbik helyi szervezete is demonstrált a botrányba fulladt meccs miatt.