Berlusconi meghátrált az egyetemi reform ügyében

Vágólapra másolva!
Mégsem lép hatályba 2009 elején Olaszországban az egyetemi reform, mert a miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy egyelőre nem hagyja jóvá a rendeletet. Az oktatás büdzséjét megnyirbáló reformterveket korábban országszerte tiltakozó megmozdulásokkal fogadták.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az országos tiltakozó megmozdulások láttán hétfőn este bejelentette: egyelőre nem hagyja jóvá az egyetemek megreformálását célzó, vitatott rendeletet. Ehelyett egy törvénycsomagba illeszti be a reformot, amely még ebben a hónapban a parlament elé kerül.

A jobbközép kormány vezetője ezzel lehetőséget kínál arra, hogy a felsőoktatás megreformálásának kérdésében párbeszéd alakuljon ki kormányoldal és ellenzék között. Berlusconi döntése értelmében az egyetemi reform - a kabinet tervével ellentétben - nem fog hatályba lépni 2009 elején.

Berlusconi lépését - az országos tiltakozások mellett - valószínűleg Giorgio Napolitano államfő magatartása is motiválta. Napolitano ugyanis felszólította a kormányt, hogy vegye figyelembe a tiltakozók követeléseit a múlt pénteki általános sztrájk után, melyet a reform elutasításának jegyében szerveztek.

A felsőoktatási reformmal a kormány jelentős összegeket szeretne megtakarítani az oktatási tárca költségvetésén belül. A tervek szerint az oktatási szféra büdzséje évi 7 százalékkal csökkenne, és megszűnne 130 ezer állás: 87 ezer oktatói és 44 ezer 500 adminisztratív munkahely. Csökkenteni tervezik az egyetemek költségvetését is. Mariastella Gelmini oktatási miniszter indoklása szerint az elavult itáliai egyetemek fenntartása túl sok pénzt emészt fel.

A baloldali ellenzék vezére üdvözölte Berlsuconi hétfői döntését. "A diákok nyomása alatt Berlusconi kénytelen volt meghátrálni - mondta Walter Veltroni, a Demokrata Párt elnöke. "Nagy siker ez a diákmozgalmak számára, amelyek nem ijedtek meg a Berlusconi-kormány pökhendiségétől."

Elégedetten nyugtázták a fejleményt a kereszténydemokraták (UDC) is. Pier Ferdinando Casini, a párt elnöke szerint az itáliai iskolák és egyetemek mélyreható megújításra szorulnak, de ez a folyamat nem mehet a minőség rovására.