Lefújt helységnévtáblák miatt megy az adok-kapok Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Uszítónak és hazudozónak nevezte Robert Kalinák szlovák belügyminiszter Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét. Kalinák azért esett Csákynak, mert az olyan festékszóróval lefújt magyar helységnévtáblának a képét mutogatta, amelyiket még évekkel ezelőtt rongáltak meg. A pozsonyi Új Szó számos, közelmúltban megrongált magyar nyelvű helységnévtábláról írt.
Vágólapra másolva!

"Nemzetiségi uszítónak", "párját ritkító hazudozónak" nevezte Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét kedden Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke azzal vívta ki Kalinák kritikáját, hogy hétfőn az egyik két nyelven, magyarul és szlovákul is jelölt szlovákiai település, az egykori Bars megye területén fekvő Lekér (Hronovce) olyan helységnévtáblájáról készült felvételt mutatott be az újságíróknak, amelyen a falu magyar nevét festékszóróval tették olvashatatlanná. Csáky ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a két szlovákok lakta pilisi falu, Pilisszántó és Pilisszentkereszt szlovák nevének minapi lefestése szégyenletes eset ugyan, de Szlovákiában ez gyakrabban fordul elő.

Kalinák szerint Csáky azért hazudik, mert az általa felmutatott fotó évekkel ezelőtt készült, "ráadásul a tábla lefestésének nem nemzetiségi, hanem történelmi háttere van." Utübbit ugyanakkor nem részletezte, mindössze a falu polgármesterének tájékoztatására hivatkozva erősítette meg, hogy a lefestett helységnévtábla nem új, s nem csak a magyart, a szlovák feliratot is lefestik időnként.

A pozsonyi Új Szó keddi számában közölt felvételeket olyan helységnévtáblákról, amelyeken a közelmúltban festették le a magyar neveket. A lapban látható fotók szerint a Pozsonyhoz közeli Szenc (Senec), a vele szomszédos Magyarbél (Velky Biel), az érsekújvári járásban fekvő Kürt (Strekov), a Lévához közeli Déménd (Demandice) magyar nevét tették olvashatatlanná festékszóróval, Vágsellye (Sala) magyar nyelvű tábláját pedig letépték és egy útszéli fára akasztották. A mátyusföldi Vágsellye és a környező falvakat jelző magyar feliratok a múltban ennél is gyalázatosabb rongálások célpontjai voltak.