Budaházyt is okolja a focibotrányért az Új Szó

Vágólapra másolva!
A magyarországi radikálisok adják a lovat a szlovákiai magyarellenesség alá - írja szerdai számában a pozsonyi Új Szó a dunaszerdahelyi futballbotrány kapcsán. A szlovákiai magyar napilap szerint Budaházy György és a szlovák kormány ugyanazt csinálja: gyűlölettel és megfélemlítéssel élhetetlenné teszik Szlovákiát a magyarok számára.
Vágólapra másolva!

Budaházy György és a magyarországi szélsőséges csoportok felelősségéről ír a pozsonyi Új Szó szerdai számában az elmérgesedő szlovák-magyar viszony kapcsán. A magyar nyelvű szlovákiai napilap főszerkesztője, Molnár Norbert publicisztikájában egy lapon említi a magyar radikálisokat a szlovák kormánnyal, mivel szerinte mindketten élhetetlenné teszik az országot a szlovákiai magyarok számára.

A "Budaházy György nevezetű operettfasiszta" jól él az általa szervezett zavargásokból - írja az újság, amely szerint a radikálisok különböző tiltakozásai a valóságban nem a határon túli magyar "nemzettestvérek" őszinte támogatása, kizárólag a magamutogatás hajtja a szélsőséges csoportokat (erről egy nappal korábban "Elkúrta a magyar szélsőjobb is" címmel közölt írást a lap).

"Frusztrált gyűlölethorda"

A hétfői főszerkesztői cikk szerint Budaházy ott volt a múlt szombati, rendőrségi brutalitásba fulladó dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen, de - mint fogalmaz - "valószínűleg nem azért jött, hogy focit nézzen, hanem hogy valami történjen". Az Új Szó főszerkesztője szerint "Budaházy a frusztrált gyűlölethorda tagjaként érkezett, s ment hazafelé, valószínűleg útközben lefestette a pilisszentkereszti Mlynky táblát, aztán megmutatta magát a szlovák nagykövetség előtt, majd este hátradőlve a fotelban megnézte magát a tévében, s elégedetten morzsolta a mogyorót."

Az újágban megjelent írás a magyar szélsőségesek mellett a szlovák kormányt is éles kritikával illeti: "amit Budaházy és ezres bandája szabadidejében tesz, Szlovákiában kormányszinten teszik munkaidőben". A főszerkesztő hasonszőrűnek nevezi Jan Slotát, a radikális Szovák Nemzeti Párt elnökét, Robert Fico szlovák miniszterelnököt, valamint a magyar radikálisok hangadóit, Budaházy Györgyöt, Toroczkay Lászlót és a Tomacat néven ismert Polgár Tamást.

Diszkrimináció és széthulló demokrácia

Az Új Szó szerint a szlovákiai magyarság 1989 óta nem volt annyi támadásnak kitéve, mint most, amikor az ország vezetői "karöltve masíroznak a gyűlölet és megfélemlítés útján". Szlovákia "primitív erődemonstrációt folytat" a saját állampolgárai ellen - véli a szlovákia magyar lap főszerkesztője, aki szerint a dunaszerdahelyi futballbotrány után bebizonyosodott, hogy a hatalom különbséget tesz magyar és szlovák között.

A publicisztika szerint Szlovákiában jelenleg "a demokrácia hullik darabokra, de ezt a szlovákok egyelőre nem veszik észre", mert a kormány által kieresztett "magyarköd" rontja a látási viszonyokat. Ebben pedig segítik őket a magyar radikális csoportok, amelyek válaszul például szlovák zászlót égettek, ezzel mintegy utólagos öngazolást adva a magyarveszéllyel riogató szlovák kormánynak.