Balesetet szenvedett egy orosz atom-tengeralattjáró

Vágólapra másolva!
Legalább 20 ember meghalt, amikor baleset történt egy orosz atomtengeralattjárón Oroszország távol-keleti partjainál. A tengeralattjáró reaktora nem sérült meg, a balesetet a katonai ügyészség vizsgálja.
Vágólapra másolva!

Baleset történt egy orosz atom-tengeralattjárón, a szerencsétlenségben legalább húszan haltak meg. A BBC értesülései szerint a balesetnek köze van a tűzoltórendszer meghibásodásához, és nem érintette a tengeralattjáró reaktorát.

Igor Digalo, a csendes-óceáni orosz flotta szóvivője szerint az áldozatok között tengerészek és kikötői munkások egyaránt vannak. A szóvivő elmondása szerint a baleset akkor történt, amikor a tengeralattjáró próbamerülést hajtott végre. "Teljes felelősséggel kijelentem, hogy az atommeghajtású tengeralattjáró reaktorkamrája normálisan működik és a sugárzási szint normális" - idézi a szóvivőt az Itar-Tass hírügynökség.

Az orosz közlés szerint a tengeralattjáró nem sérült meg a balesetben, lényeges kár nem keletkezett, és nem érzékeltek radioaktív szivárgást sem. A fedélzeten 208 személy tartózkodott, a flotta tájékoztatása szerint 21 sérültet már kimenekítettek. Egy hadihajó sietett a vízi jármű segítségére, és fedélzetére vette a sebesülteket.

A tengeralattjáró - amelynek nevét és típusát az orosz hatóságok egyelőre nem közölték - közvetlenül a baleset előtt azt az utasítást kapta, hogy függessze fel a próbamerülést, és térjen vissza a távol-keleti Primorve régió egyik kikötőjébe - tájékoztatott Digalo. A szerencsétlenséget a katonai ügyészség vizsgálja.

A helyi média tudósításai szerint a probléma a hajó orrában történt, míg a reaktor a farrészben található. Dimitrij Medvegyev orosz elnököt a balesetről folyamatosan tájékoztatják - közölte az orosz sajtószolgálat.