Slota védené Szlovákia területi egységét

Vágólapra másolva!
Szlovákia, és az ország területi egységének védelmében összehívná a köztársaság biztonsági tanácsát Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Slota szerint az EU intézményeinek is lépnie kellene Magyarországgal szemben, és ha szükséges, Szlovákiának össze kellene hangolnia lépéseit "a hasonló szélsőséges veszélynek kitett, Magyarországgal szomszédos többi országgal is".
Vágólapra másolva!

Összehívná a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát Szlovákia védelmében Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A testülettől azt várja, hogy "vizsgálja meg Szlovákia biztonsági helyzetét és tegye meg a polgárainak biztonságát és az ország területi egységének megvédését szolgáló intézkedésekkel kapcsolatos javaslatait".

Emellett Slota az EU intézményeinek Magyarországgal szembeni lépéseit is sürgette vasárnapi felhívásában. "Felszólítom az Európai Unió intézményeit, hogy szegüljenek végre szembe a magyarországi helyzettel", és hozzák Budapest értésére, hogy megengedhetetlen "a fasizmus népszerűsítésének propagandája" - írta az SNS vezetője.

Slota arról is írt, hogy miután szombaton a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagja "náci egyenruhának" minősülő öltözékben a szlovákiai Királyhelmecre merészkedett - érdemes lenne mérlegelni, vajon nem fenyegeti-e hasonló helyzet Erdélyt és a Vajdaságot is. "Ha igen, nem kellene-e Szlovákiának a hasonló szélsőséges veszélynek kitett, Magyarországgal szomszédos többi országgal is összehangolnia a lépéseit?" - tette fel a kérdést.

Vasárnap az SNS egy hasonló tartalmú, de részletesebb nyilatkozatot is közzétett. Ebben megállapítja, hogy "a helyzet nagyon súlyos", a magyar kormány és a magyar diplomácia a szlovák kormány tagjainak hetek óta hallható kifogásai ellenére "máig nem volt képes rendet tenni". "Ellenkezőleg: azt a benyomást igyekszik kelteni a külföldi országok felé, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok megromlását elsődlegesen Szlovákia idézi elő", jóllehet az SNS szerint ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy mi is a valóság.