New York Times: Titkos hadműveleteket folytatott az USA

Vágólapra másolva!
George Bush távozó elnök adott engedélyt 2004-ben arra, hogy az amerikai haderő olyan országokban is támadásokat hajtson végre az al-Kaida ellen, amelyekkel nem áll hadban - írja a New York Times, amelynek névtelen amerikai források erősítették meg a titkos parancs létezését. Ez alapján több alkalommal le is csaptak az amerikaiak az elmúlt négy évben.
Vágólapra másolva!

2004-ben írta alá Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt a parancsot, amely lehetővé teszi, hogy amerikai katonák olyan országokban is akciókat hajthassanak végre, amelyek nem állnak hadban az USA-val - írja a New York Times (NYT). A cél az al-Kaida elleni fellépés volt, a parancsra George W. Bush elnök is áldását adta, így a Különleges Műveletek erői sok országban az adott kormány beleegyezése nélkül is felléphettek a terrorizmus ellen. A lap információit sem a Fehér Ház, sem az amerikai védelmi minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni.

15-20 ország van a listán, többek között Szíria, Pakisztán, Jemen, Szaúd-Arábia és más Perzsa-öböl menti államok, közülük Szíriában és Pakisztánban tucatnyi akciót hajtottak végre az amerikai különleges egységek. Az utasítás hivatalos neve "al-Kaida Hálózat Végrehajtási Parancs", amelynek fő funkciója az, hogy a Pentagonnak nem kell akár napokat is várnia egy akcióterv jóváhagyására, így akár órákon belül cselekedni tud a hadsereg.

A 2004-es utasítás csak egy lépés volt az al-kaidások elleni harc fejlődésében - írja a lap. Bush elnök már a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után rögtön engedélyezte a CIA-nak, hogy világszerte bárhol lecsaphatnak az al-Kaida tagjaira. 2003 körül elkezdett rájönni az amerikai hírszerzés az al-Kaida működési elveire, és ennek megfelelően választották ki azon országok csoportját, amelyekben később engedélyezték a műveleteket.

A lap egy 2006-os pakisztáni bevetést hoz fel példának, amelyet egy kémrepülő közvetítésével a CIA virginiai központjában is végignéztek. Az október 26-i, kisebb diplomáciai botrányt kavaró szíriai csapást szintén támogatta a CIA. A forrásként megjelölt volt hivatalnok szerint vagy tucatnyi akciót így is lefújtak, túl kockázatosnak minősítve azokat.

Például 2005-ben Pakisztánban el akarták fogni Ajman al-Zavahrit, az al-Kaida egyik kulcsemberét, de a rossz információk miatt végül felhagytak a tervvel, hogy a helyszínre küldenek egységeket. Pakisztán amúgy is kényes terep, hiszen szövetséges ország, ahol az amerikai beavatkozások már többször is botrányt okoztak. Irán esetében nem alkalmazza az USA a 2004-es parancsot, csak felderítő jellegű műveletekben vettek itt részt az amerikaiak.