Egyre több a rasszista támadás Oroszországban

Vágólapra másolva!
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a rasszista indíttatású támadások száma Oroszországban. A jogvédők szerint a nacionalisták gyakran összeverik, megszurkálják a "nem szláv küllemű" embereket, az elmúlt 10 hónapban 113 embert öltek meg így.
Vágólapra másolva!

Oroszországban az év első kilenc hónapjában 62,4 százalékkal nőtt a szélsőséges, rasszista indíttatású bűncselekmények száma az előző év azonos időszakához képest - mondta hétfőn Vlagyimir Markov, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője. Markov az Interfax hírügynökségnek kijelentette: január és szeptember között 380 ilyen esetet regisztráltak, miközben az egyéb típusú bűncselekmények száma csökkent.

A szóvivő szerint a szélsőségesség, különféle megjelenési formákban, egyre inkább veszélyezteti az állampolgárok biztonságát, politikai, gazdasági és erkölcsi problémákat okoz a társadalomban. Példákat is felhozott azzal kapcsolatban, hogy a nacionalisták különösebb ok nélkül egyszerűen megtámadják a "nem szláv küllemű" embereket az utcán, köztük akár tizenéves gyerekeket és nőket is, és kegyetlenül összeverik, összeszurkálják őket.

A "kristályéjszaka" néven ismert 1938-as németországi zsidóellenes pogrom 70. évfordulója alkalmából a jogvédők is kifejezésre juttatták az oroszországi idegengyűlölet fellángolása miatti aggodalmukat hétfőn. Alekszandr Brod, az Emberi Jogok Moszkvai Irodájának vezetője közleményben mutatott rá: manapság Oroszországban, de a világ sok más országában is élő a sovinizmus, újra felbukkan az antiszemitizmus, embereket ölnek meg más bőrszínűk és más vallásuk miatt.

Az orosz jogvédőket aggasztják az idegengyűlöletből elkövetett oroszországi bűncselekmények, de az Amerikában, az EU tagállamaiban és az Ukrajnában történő esetek is. A közlemény rámutat: az iroda adatai szerint idén az év első 10 hónapjában 113 "nem szláv küllemű" embert öltek meg és 340 szenvedett súlyos sérüléseket rasszista indíttatású támadások során.