Ötmillió dollárra büntettek egy pedofil papot

Vágólapra másolva!
Ötmillió dolláros kártérítést kell kifizetnie Patrick O'Donnell, volt katolikus papnak. A washingtoni Spokane egyházkerületében tevékenykedő pap és kollégái ellen több mint száz panaszt tettek molesztálás címén, a kártérítések kifizetése miatt 2005-ben az egyházkerület csődöt jelentett.
Vágólapra másolva!

Ötmillió dolláros kártérítésről állapodott meg egykori áldozataival Patrick O'Donnell, volt katolikus pap kedden az Egyesült Államokban, miután egy peren kívüli eljárásban elismerte, hogy három évtized alatt több tucat tizenéves fiút zaklatott szexuálisan.

A férfinak azonban csak az összeg töredéke áll a rendelkezésére, ezért a jogosultak feltehetően nem fogják megkapni a kártérítést. Ügyvédjük szerint azonban elérték a céljukat, mivel ítélet született a férfiről, fizetésre kötelezik és az áldozatoknak már az is segít feldolgozni a történteket, hogy O'Donnell beismerte tetteit.

A férfi az 1970-80-as években volt a Washington állambeli Spokane egyházkerületének lelkipásztora. Az ott tevékenykedő papok ellen 176 alkalommal tettek panaszt molesztálás címén, legtöbbször, 66 esetben O'Donnell ellen. Jórészt az ellene benyújtott keresetekre kifizetett kártérítések miatt jelentett 2005-ben csődöt az egyházkerület. Tavaly összesen 48 millió dollárt fizettek ki jóvátételként.