Elmarad az ukrán parlamenti választás

Vágólapra másolva!
Mégsem tartják meg a decemberre tervezett parlamenti választásokat Ukrajnában - jelentette be Viktor Juscsenko ukrán elnök. Bár a kormánykoalíció már jóideje nem működik az országban, valószínűleg csak jövőre tartanak szavazást az új parlamentről, mert még mindig nem tudják, hogyan finanszírozzák az új választásokat.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden bejelentette, hogy lemond a decemberi előre hozott választásokról, és sejteni engedte, hogy azokat már csak jövőre tartják meg. "Nem lenne ésszerű az év végi ünnepek alatt választásokat tartani" - jelentette ki az ukrán elnök, aki a lengyel függetlenség visszaszerzésének 90. évfordulója alkalmából tartott varsói megemlékezéseken vett részt.

Andrij Mahera, az Ukrán Központi Választási Bizottság alelnöke ezzel egyidőben szintén közölte, hogy idén már nem lesz előre hozott választás; Mahera az alkotmányra hivatkozott, amely szerint a választásokat a kiírásuk után legkésőbb 60 nappal meg kell tartani.

"Mindent megteszünk, hogy elfogadjunk egy válság elleni intézkedéscsomagot, és egy olyan 2009. évi költségvetést, amely tartalmazza majd az előre hozott választások finanszírozását is" - mondta az ukrán elnök újságírók kis csoportja előtt. A szavazás finanszírozása elengedhetetlen a választások megtartásához.

Az ukrán parlament október 29-én nem szavazta meg az előre hozott választások finanszírozását rögzítő törvénytervezetet, ezzel kétségessé téve az elnök által elrendelt voksolást. A törvényjavaslatot a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem fogalmazta meg.

Viktor Juscsenko október 8-án oszlatta fel a parlamentet Timosenkóval folyó hatalmi harca miatt, de a kormányfő hívei azóta is késleltetik a választások megtartását. Juscsenko először december 7-re írta ki az előre hozott választásokat, később azonban december 14-re halasztotta.

Ezután az államfő néhány napra visszaállította a parlament működését, hogy az elfogadhassa a válságellenes törvényt. A törvényhozás a jogszabály elfogadása után nem oszlott fel ismét, és most is folytatja munkáját annak ellenére, hogy nem működik a korábbi kormánykoalíció, a Julija Timosenko Tömb (BJuT) és a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) koalíciója.

A mostani legfelsőbb tanácsot 2007. szeptember 30-án választották meg előre hozott választásokon. A voksoláson a Viktor Juscsenkót és Julija Timosenkót támogató Nyugat-barát erők szoros győzelmet arattak. A kormánykoalíció 2008 szeptemberében bomlott fel.