Ukrán katonák is elestek a grúz-orosz konfliktusban

Vágólapra másolva!
Ukrán katonák is részt vettek grúz oldalon a Grúzia és Oroszország közötti konfliktusban nyár végén - állapította meg egy ukrán vizsgálóbizottság. Az ukrán katonai szakértők közül többen meg is haltak, ugyanakkor egyikük sem volt hajlandó belépni a grúz hadseregbe.
Vágólapra másolva!

Mintegy tizenöt ukrán katona is részt vett Grúzia oldalán a Tbiliszi és Moszkva közötti augusztusi fegyveres konfliktusban, és többen közülük meg is haltak azok szerint az értesülések szerint, amelyeket az ukrán parlament vizsgálóbizottsága gyűjtött össze és tett közzé kedden. Körülbelül tizenöt katonai szakértőről van szó - mondta a bizottság vezetője, Valerij Konovaljuk, az ellenzéki Régiók Pártjának képviselője.

A vizsgálóbizottság rendelkezésére áll ezeknek az embereknek a névsora és a konfliktusban való részvételüket bizonyító videofelvételek - mondta a képviselő, aki szerdára ígért több információt. A kijevi hatóságok korábban számos alkalommal tagadták, hogy ukránok részt vettek volna az orosz-grúz konfliktusban.

A katonai kiképzőket, akik a konfliktus kezdetén Grúziában tartózkodtak, a grúzok többször megpróbálták rávenni, hogy álljanak be a grúz hadseregbe, ők azonban kategorikusan elutasították ezt a javaslatot. Grúzia ezután hazaküldte az ukrán katonákat - tette hozzá Konovaljuk.

A vizsgálóbizottság nemrégiben Dél-Oszétiába, a szakadár grúziai területre látogatott, hogy ott az ukrán fegyvereladások ügyében vizsgálódjon. A grúziai fegyvereladások heves politikai csatározások középpontjában állnak Ukrajnában, ahol az elnök december 14-re előre hozott parlamenti választásokat írt ki.

Viktor Juscsenko ukrán és Miheil Szaakasvili grúz elnök egyaránt Nyugat-barát mozgalmaknak köszönhetően jutott hatalomra, és baráti viszonyban állnak egymással, Oroszországgal való viszonyuk azonban nem felhőtlen. Tbiliszi augusztus 7-án indított hadműveletet Dél-Oszétia ellen, hogy visszaszerezze az oroszbarát szakadár terület feletti ellenőrzést, amire Oroszország katonai lépéssel válaszolt.