Vegyi tankert raboltak el szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Vegyi anyagot szállító teherhajót kerítettek hatalmukba kalózok az Ádeni-öbölben. A hajó 23 fős legénysége is a fogságukba került.
Vágólapra másolva!

Kalózok kerítettek hatalmukba egy vegyi anyagot szállító tankhajót legénységével együtt az Ádeni-öbölben. A hajón 23 fős Fülöp-szigeteki legénység tartózkodott, az első értesülések szerint egyiküknek sem esett bántódása. A Nemzetközi Tengerészeti Irodánál (IMO) úgy tudják, hogy a kalózok automata fegyverekkel és kézi rakétavetőkkel felfegyverkezve támadták meg a hajót még hétfőn délután.

A Fülöp-szigeteken bejegyzett, Stolt Strength nevű hajót egy panamai hajótársaság, a Stolt-Nielsen bérli - közölte a Kelet-afrikai Tengerészeti Társaság egyik tisztségviselője. Két hónappal korábban a Stolt-Nielsen flottájának egy másik tagja is kalózok kezére került.

Az IMO adatai szerint idén januártól szeptemberig a világon összesen 199 kalózkodással kapcsolatos incidens történt, ebből 63 a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Ádeni-öbölben, illetve a szomáliai partok közelében. A tavalyihoz képest duplájára nőtt a Szomália felségvizein elkövetett kalóztámadások száma.

Októberben a NATO, majd hétfőn az Európai Unió is úgy döntött, járőrhajókat küld a térségbe, hogy más országok haditengerészetéhez csatlakozva részt vegyen a kalózok elleni nemzetközi tengeri akciósorozatban.