Hadihajók verték vissza a kalózokat a szomáliai vizeken

Vágólapra másolva!
Brit és orosz hadihajók védtek meg a szomáliai kalózoktól egy dán kereskedelmi hajót Afrika partjainál - közölte az orosz flotta sajtószolgálata. Egy vegyszereket szállító török hajó viszont kalózok kezére került Jemen közelében.
Vágólapra másolva!

Brit és orosz hadihajók vertek vissza egy kalóztámadást Szomália partjainál az Ádeni-öbölben - közölte szerdán az orosz haditengerészet. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a brit Cumberland fregatt, valamint a hasonló osztályú orosz Neusztrasimij meghiúsította az automata fegyverekkel felszerelkezett kalózok támadását egy dán kereskedelmi hajó ellen, amelyet kétszer is megpróbáltak eltéríteni. Mindkét hadihajó helikoptereket is bevetett az akcióban.

Oroszország azt követően küldte a rakétákkal is felszerelt hadihajóját a térségbe, hogy a kalózok ez év szeptemberében Szomália partjainál hatalmukba kerítettek egy ukrán teherhajót orosz harckocsikkal a fedélzetén.

A török hajót nem védték meg

Kalózok elraboltak ugyanakkor egy török teherszállítót Jemen partjainál - jelentette szerdán az Anadolu Ajansi török hírügynökség. A Karagol nevű hajó India felé tartott, vegyi anyagokból álló 4500 tonnás rakományával. 14 török tengerész van a fedélzetén.

Legalább 55 hajót ért támadás az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon 2008 januárja óta. A támadók minden esetben szomáliai kalózok voltak. A kelet-afrikai ország teljes káoszba süllyedt a polgárháború 1991-es kezdete óta.