Tömeges erőszakkal vádolják a kongói katonákat

Vágólapra másolva!
Hétfőn és kedden kongói katonák falvakat fosztogattak és nőket erőszakoltak meg a fővárostól északra, a kormány és a lázadók csapatai összecsaptak. Az ENSZ főtitkára szerint 100 000 menekülthöz nem jutnak el.
Vágólapra másolva!

Jean-Paul Dietrich ENSZ-szóvivő beszámolója szerint a kongói csapatok a Gomától 100 kilométerre északra fekvő Kanyabayonga falvat kezdték kifosztani hétfő este. A helyi hatóságok jelentették, hogy a katonák nemcsak fosztogattak, de nőket is megerőszakoltak a faluban. "A levegőbe és a házakba is lőttek" - mondta a CNN-nek Dietrich. Több száz katona ezután tovább haladt, északabbra található települések felé.

Kedd este tűzharc tört ki Kibatiban, 10 kilométerre Gomától, ahol a kormány és a lázadó erők katonai táborai egymáshoz közel fekszenek. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár azonnali fegyverszünetre szólította fel a harcoló feleket, mert így több mint 100 000 menekülthöz nem jutnak el a korábban Gomába szállított segélycsomagok és segélymunkások sem. A helyzetet tovább súlyosbítja a fel-felbukkanó kolera is.

A kormánycsapatok és a lázadók közti harc a térségben gyakori - többek között az 1994-es ruandai népirtást is kirobbantó - hutu-tuszi törzsi konfliktus legújabb felvonása. A lázadók vezére, Laurent Nkunda szerint csapatai a kongói tuszik védelmében lépnek fel, az országba menekült hutu milicisták visszaéléseivel szemben. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén augusztusban kirobbant konfliktus miatt eddig több mint 250 000 ember kényszerült elhagyni otthonát.