Bedőlt piramisjátékok okoztak zavargásokat Kolumbiában

Vágólapra másolva!
Irodákat dúltak fel, boltokat fosztogattak, rendőrséggel csaptak össze Kolumbiában azok a feldühödött kisbefektetők, akik piramisjátékokon vesztettek rajta. Számos 150 százalékos haszonnal kecsegtető hamis cég szívódott fel a pénzzel együtt az elmúlt hónapokban az országban. Több társaság ilyen módszerrel mosott tisztára drogos pénzeket.
Vágólapra másolva!

Piramisjáték miatt alakultak ki erőszakos zavargások Kolumbia-szerte. Több ezer becsapott betétes vonult az utcákra kilenc városban. Sok helyen a rendőrségnek kellett megfékeznie a pénzük elvesztése miatt feldühödött embereket. Popayanban 2000 ember rohamozta meg az egyik érintett cég irodáit. Sok helyen fel is dúlták a helyiségeket, és a megfékezésükre küldött rendőrökkel is összecsaptak. Pastóban boltokat fosztogattak.

Pereirában, a cég egyik irodájának hátsó kijáratánál két férfit fogtak el a rendőrök, akik két pénzzel tömött bőrönddel igyekeztek kereket oldani. Az egyik bőrönddel megpróbálták lekenyerezni a rendőröket, de végül őrizetbe vették őket. A BBC News szerint itt érezhetik magukat leginkább biztonságban, a lincseléssel fenyegető átvert kisbefektetők dühétől. Santander de Quilichaóban a piramisjáték olajra lépett szervezői egy feljegyzést hagytak irodájuk ajtaján: "Most, hogy hülyék voltatok, és hittetek a varázslatban, sokkal keményebben dolgozhattok, hogy összeszedjétek azt a pénzt, amit nekünk adtatok".

Több 150 százalékos haszonnal kecsegtető fiktív cégnek is nyoma veszett az elmúlt hónapokban Kolumbiában. A BBC tudósítója szerint ezek közül többek fizettek is ki pénzt a befektetőknek, feltehetően így mostak tisztára drogüzletből származó pénzeket. Kolumbiában sokan szállnak be ilyen piramisjátékokba, mivel a banki befektetéseknek túl magasak a költségeik.

"Ha valaki azt ígéri, hogy megduplázza a pénzüket, megpróbálja becsapni önöket. A mai világban semmi sincs ingyen, és ez így is marad" - figyelmeztette az embereket a kolumbiai alelnök.