Birkákkal tiltakoztak a juhtenyésztők az Eiffel-toronynál

Vágólapra másolva!
Birkanyájakat hajtottak az Eiffel-torony elé a francia juhtenyésztők, hogy így tiltakozzanak az elszegényedés ellen, és nagyobb segélyt követeljenek maguknak a kormánytól. A mezőgazdasági miniszter 50 millió eurós támogatást adna nekik, de ők háromszor ennyit szeretnének.
Vágólapra másolva!

Legelővé változott csütörtökön a párizsi Eiffel-torony melletti Mars-mező: hétszáz juhtenyésztő vonult oda tiltakozni bevételeik csökkenése miatt, és birkáikat is magukkal vitték. Később a városon át a mezőgazdasági minisztériumhoz vonultak az ügyüket támogatók leveleivel.

Michel Barnier francia mezőgazdasági miniszter szerda este jelentette be, hogy a kormány 250 millió eurós gyorssegélyt bocsát a mezőgazdaságban dolgozók rendelkezésére, ebből 50 millió euró közvetlen támogatást csak a juhtenyésztőknek. Serge Préveraud, a francia juhtenyésztők országos szövetségének elnöke szerint azonban ez nem elég: "Első lépésnek elmegy, de nem mérhető ahhoz, amire szükségünk lenne" - közölte.

A mezőgazdasági miniszter szerint a mentőcsomag célja az, hogy azzal az állattenyésztők átvészeljék a jövő évet, amíg 2010-ben a közös európai agrárpolitikának (KAP) a támogatására vonatkozó reformjai életbe nem lépnek. A gazdák viszont úgy ítélik meg, hogy már most a szegénységi küszöb alatt kénytelenek élni, és ha "ma nem hallgatja meg őket a kormány, holnap már nem lesz juh Franciaországban". A juhtenyésztők legalább 160 millió eurónyi gyorssegélyt követelnek.

Múlt pénteken 10 ezer francia gazda vonult utcára országszerte, hogy így tiltakozzon a mezőgazdasági dolgozók vásárlóerejének lemorzsolódása ellen. Akkor az állattenyésztők, a tejtermelők és a növénytermesztők együtt tiltakoztak bevételeik csökkenése miatt, mivel a feldolgozók és a forgalmazók folyamatosan változtatják a felvásárlási árakat.