Bulgária is kivonul Irakból az év végéig

Vágólapra másolva!
Az utolsó bolgár katonai is hazatér Irakból az év végéig - jelentette be a bolgár miniszterelnök. 2003 óta 13 bolgár fegyveres esett el Irakban, Bulgária kontingese 2005 óta már csak humanitárius feladatokat látott el a közel-keleti országban. A lengyelek már ősszel hazatértek, Dél-Korea pedig az év végéig hagyja ott Irakot.
Vágólapra másolva!

Bulgária az év végéig - mandátuma lejártával - kivonja katonáit Irakból - jelentette be csütörtökön Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök, miután a kormány elfogadta az erről szóló döntést.

Sztanisev emlékeztetett arra, hogy a 155 fős katonai egység humanitárius küldetése december 31-én jár le, s a kormány választási ígéretei között szerepelt a csapatvisszavonás Irakból. A kormányfő közölte, hogy a döntésről már értesítették Bulgária partnereit, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció más részvevőit.

2005 végén a balközép szófiai kormány - választási ígéretét megtartva - kivonta 360 katonáját Irakból, majd három hónappal később 155 katonát vezényelt az arab országba "humanitárius küldetéssel". A katonák menekültek táborát védelmezték az iraki-iráni határ közelében fekvő Asrafban, a tábor bezárása után pedig átvezényelték őket a bagdadi repülőtér melletti Cropper táborba, ahol fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedést szolgáló programban vesznek részt.

Bulgária 2003 augusztusában küldte Irakba első katonai kontingensét, az iraki konfliktusban 13 bolgár katona vesztette életét. A mostani kivonulás nem egyedülálló, az USA több szövetségese is elhagyja Irakot 2008 végéig.

A közel-keleti országban kezdetben jelentős csapatlétszámmal jelen levő lengyelek már az ősszel távoztak, a szövetségesek harmadik legnagyobb kontingensét adó Dél-Korea pedig szintén december végéig vonul ki.

Lezuhant egy teherszállító gép

Irakban lezuhant csütörtökön egy amerikai polgári teherszállító repülőgép, 4-6 fővel a fedélzetén - közölték az arab országban állomásozó amerikai erők. A gép a nyugat-iraki Fallúdzsa városától délre, nem sokkal az el-Aszad légitámaszpontról való felszállása után zuhant le. A rajta tartózkodók sorsáról egyelőre nem érkezett jelentés. Egy katonai szóvivő szerint a pilóta a baleset előtt üzemzavart jelzett a földi irányítóknak.

A fallúdzsai rendőrség közlése szerint viszont az amerikai hadsereg egyik helikoptere zuhant le a szóban forgó támaszpont közelében, és ezt okozhatták lázadók lövései is. Az amerikai erők körülzárták a helyszínt, és lezárták az oda vezető utakat.