Matróz okozta az orosz atom-tengeralattjáró balesetét

Vágólapra másolva!
Megvan a felelőse az orosz atom-tengeralattjáró 20 halálos áldozatot követelő balesetének az orosz hatóságok szerint. A nyomozás során kiderült, hogy az egyik matróz indította be ok nélkül a tűzoltóberendezést, ezért került freongáz a kajütökbe, emiatt fulladtak meg a hajón utazók. Elképzelhető, hogy a kapitányra is büntetés vár, amiért az előírásokat megszegve is mentette az utasokat.
Vágólapra másolva!

Egy matróz okozta az orosz tengeralattjárón múlt hétvégén bekövetkezett, 20 halálos áldozatot követelő balesetet - jelentette be csütörtökön kora reggel Moszkvában Jevgenyij Markov, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője. A vétkes matróz azzal idézte elő a balesetet, hogy minden ok nélkül beindította a tűzoltó berendezést. Markov szerint a matróz már vallomást is tett, arról is, hogy a figyelmeztető jelzéseket is ő adta. A szóvivő szerint a nyomozás folytatódik, amíg a hajón lévő katonai és civil személyek felelősségét tisztázzák.

A matróz a törvények alapján hét évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Komszomolszkaja Pravda című lap csütörtöki számában - nevük mellőzését kérve - több túlélő azt mondta: életüket Dmitrij Lavrentyev kapitánynak köszönhetik, aki parancsot adott a riasztással érintett, és ezért hermetikusan lezárt rekesz ajtainak kinyitására, és a mentésre, amiért a kapitányt le akarják fokozni, és el is bocsáthatják.

Hivatalosan nem erősítették meg, de Nyikolaj Mezsonov másodosztályú kapitány is beszélt arról: előírás, hogy a lezárt rekeszben lévőknek maguknak kell az életükért - és a hajóért - küzdeni, az ajtók kinyitása a tengeralattjáró biztonsága érdekében a felszín eléréséig szigorúan tilos. Szerinte sem kizárt, hogy Lavrentyevet elítélik, de mivel döntése életeket mentett, aligha vár rá szigorú büntetés.

A baleset hétvégén történt az orosz atom-tengeralattjárón, a szerencsétlenségben húszan haltak meg, és huszonegyen megsebesültek. A tengeralattjáró reaktora nem sérült meg. A vizsgálatok szerint a tragédiát az okozta, hogy freongáz került a legénységi kajütökbe, először a vélt tűz miatt eresztette be az oltásra szánt freonadagot a tűzoltóberendezés, majd a torpedórekeszbe való adag is odakerült. Az emberek közül sokan nem tudták időben felvenni az oxigénmaszkokat, így megfulladtak.