Börtönre ítélték a zavargókat szétverő olasz rendőröket

Vágólapra másolva!
Börtönre ítélte a genovai bíróság azokat a rendőröket, akik egy hét évvel korábbi zavargásban brutálisan léptek fel a tüntetők ellen. Az olasz rendőrök az ügyész által kértnél jóval kisebb büntetést kaptak.
Vágólapra másolva!

Egy genovai bíróság 13 rendőrt talált bűnösnek és ítélt szabadságvesztésre csütörtökön. A rendőröket azért vonták felelősségre, mert különösen kegyetlenül léptek fel az észak-olaszországi városban 2001 nyarán kitört zavargások résztvevői ellen.

A perben 16 felmentő határozat született, és a kirótt verdiktek is jóval enyhébbek voltak, mint amilyen ítéleteket az ügyészek kértek. Ez a tárgyalóterem hallgatóságának zajos nemtetszését váltotta ki.

Genovában 2001 júliusában rendezték meg a G8-as országok csúcsértekezletét. Az esemény heves globalizációellenes tüntetéseket váltott ki. A város valóságos csatatérré változott: a tüntetők és a rendfenntartó erők közti összecsapások után mindenfelé kiégett autók és megrongált vagyontárgyak hevertek.

A most elítélt rendőröket amiatt fogták perbe, mert brutálisan jártak el, amikor egy éjjel rajtaütöttek a demonstrálók főhadiszállásaként használt Armando Diaz iskolán. A rendőri "intézkedés" vérfoltok formájában hagyott nyomot szerte a falakon és a padlón. Indokolatlanul agyba-főbe verték az alvó és védtelen fiatalokat.

A csütörtökön kiszabott legsúlyosabb ítélet négy évi szabadságvesztés, a legenyhébb pedig 1 havi elzárás.