Törvénytelen volt Hodorkovszkijt büntetőzárkába csukni

Vágólapra másolva!
Egy csitai bíróság szerint jogszerűtlenül kapott tizenkét nap büntetőzárkát Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég korábbi tulajdonosa. Az októberben kiszabott büntetést egy üzenetváltás miatt kapta.
Vágólapra másolva!

Egy csitai bíróság helyt adott Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég korábbi vezetője panaszának. Hodorkovszkijt október 8-án 12 napra büntetőzárkába csukták a Borisz Akunyin íróval folytatott és később az Esquire folyóiratban megjelent üzenetváltása miatt.

A fogház azzal indokolta a büntetést, hogy az üzengetés törvénysértő. Hodorkovszkij ügyvédei arra hivatkoztak, hogy semmit sem adott át és nem küldött az írónak, a kapcsolatot kizárólag ügyvédein keresztül tartotta, ehhez pedig joga van.

A bíróság úgy döntött, a csitai fogház büntetése törvénysértő, de az ítélet ellen fellebbezhet a fogház.

2005 óta cellában

Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország egykor leggazdagabb emberét 2005-ben ítélték nyolcévi, büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre. A vád adócsalás és egyéb csalás volt ellene. 2006 végén Csitába szállították, ahol azóta vizsgálati fogságban tartják az ellene felhozott újabb vádak miatt.

Október 16-án a bíróság elutasította Hodorkovszkij előzetes feltételes szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmét. Az indok az volt, hogy az elítélt nem javult meg, és továbbra is ártatlanságát hangoztatja, nem ismeri be bűntetteit.

A vizsgálati fogságot nemrég hosszabbították meg újabb három hónappal, jövő év februárjáig: akkor Hodorkovszkij vele együtt elítélt üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt épp két éve lesz Csitában vizsgálati fogságban.