Golyóinál fogva lógatta volna fel Szaakasvilit Putyin

Vágólapra másolva!
Golyóinál fogva akarta fellógatni a grúziai válság idején Mihail Szaakasvili grúz elnököt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. Ilyen plasztikusan tudatta a vele tárgyaló Nicholas Sarkozy francia elnökkel, hogy tesz a világra, és megdönti a grúz kormányt.
Vágólapra másolva!

"Golyóinál fogva akasztom fel Szaakasvilit" - mondta állítólag Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Nicholas Sarkozy francia elnöknek a nyáron, amikor a francia politikus a grúz válsággal kapcsolatban igyekezett közvetíteni Moszkvában. Ekkor az orosz tankok már csak 50 kilométerre voltak Tbiliszitől, és az orosz kormányfőt a legkevésbé sem izgatta, mit szól majd a világ ahhoz, ha megdönti a grúz kormányt - állítja a párbeszédről csütörtökön beszámoló Jean-David Levitte, Sarkozy fő külpolitikai tanácsadója.

Sarkozy először nem értette, mit akar mondani Putyin: "Felakasztani?" - kérdezte. "Miért ne? - kérdezett vissza Putyin. - Az amerikaiak is felakasztották Szaddám Huszeint." "Igen, de te is úgy akarod végezni, mint Bush?" - vágott vissza a francia. Putyin egy pillanatra elnémult. "Ah, ott a pont" - mondta aztán Levitte szerint.

Szaakasvili idegesen nevetett, amikor csütörtökön egy francia rádióban vendégeskedve felolvasták neki a beszélgetést: "Tudtam erről a jelenetről, de nem ismertem minden részletét. Vicces amúgy mindenképpen" - mondta a grúz elnök.

A brit Times szerint Putyin szavai alátámasztják azt a feltételezést, hogy a konfliktus során az ő kezében volt az irányítás. A beszélgetést a lap szerint azért hozta nyilvánosságra a francia elnöki hivatal, hogy bizonyítsák, Sarkozy óvta meg Grúziát vagy legalábbis vezetőjét a további kínoktól. Annak a kritikának az élét próbálják meg elvenni vele, amely szerint túl sokat áldozott be Európa nevében azzal, hogy belement a szakadár grúz köztársaságok - Dél-Oszétia és Abházia - orosz bekebelezésébe. Emiatt Csehszlovákia náci Németország általi 1938-as megszállásához hasonlítva kritizálta a francia elnököt Szaakasvili.

A francia elnök orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel közösen vezeti a pénteki nizzai EU-orosz csúcsot.