Tízezrek tüntettek az olasz oktatási reform ellen

Vágólapra másolva!
Rómában és több olasz nagyvárosban is hatalmas tömegek tiltakoztak a megszorításokat tartalmazó oktatási reform ellen. A reformcsomag keretében többek között pedagógusok tízezreit bocsátanák el.
Vágólapra másolva!

Egyetemi hallgatók, középiskolás diákok és iskolai dolgozók tízezrei tüntettek pénteken Róma központjában a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormány megszorításokat tartalmazó oktatási reformcsomagja ellen.

A tüntetők egy része vonatokon érkezett Rómába Olaszország minden szegletéből a CGIL és az UIL szakszervezetek által kezdeményezett tüntetésre. Számos más olasz városban - Trentóban, Genovában, Milánóban, Cagliariban és Palermóban - zajlottak le egyidejűleg hasonló tüntetések. Demonstráltak Olaszországon kívül, Brüsszelben, az Európai Unió adminisztratív központjában is, ahol belgiumi részképzésen lévő olasz diákok rendeztek ülősztrájkot az olasz nagykövetség épülete előtt a "Gelmini-reform" ellen.

A Mariastella Gelmini oktatási miniszter nevéhez fűződő reform "takarékossági megfontolásokból" előirányozza egyebek között több tízezer pedagógusi állás megszüntetését, gyengíti az állami oktatás rendszerét, és kedvez a magániskoláknak. A minisztérium anélkül akarja végrehajtani ezt a tervét, hogy tárgyalt volna róla a szakszervezetekkel. Az alsófokú oktatás reformját már jóvá is hagyta az olasz parlament mindkét háza, az egyetemek reformjáról készült kormánytervezet pedig nemrégiben került a parlament elé.

Októberben szinte mindennaposak voltak a tanárok, a diákok és a szülők tüntetései, sztrájkjai és épületfoglalási akciói szerte Olaszországban. Gelmini azt mondta egy nyilatkozatában, hogy a balközép ellenzék "eszközként használja fel a diákokat politikai céljainak eléréséhez".