Még idén befejeződhetnek a harcok Kongóban

Vágólapra másolva!
A kongói kormány ellen lázadók parancsnoka vasárnap azt közölte az ENSZ-szel, hogy hajlandó tárgyalni a tűzszünetről. Az Afrikai Unió szerint az év végéig megszülhet a fegyverszüneti megállapodás az országban, ellenkező esetben kénytelen lesznek beavatkozni a konfliktusba. A kormányerők és lázadók közötti harcokban szeptember óta legalább száz ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Van esély arra, hogy az év végéig megszülessen a fegyverszüneti megállapodás a Kongói Demokratikus Köztársaságban a lázadók és a kormányerők között - mondta az MTI-nek vasárnap Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke. Mindenekelőtt békés eszközökkel kell elérni a fegyverszünetet, de ha ez nem sikerül, akkor kénytelenek leszünk erőt alkalmazni.

Vasárnap az ENSZ nemrégiben kinevezett kongói különmegbízottja megbeszélést folytatott a lázadók vezérével. Nkunda és Olusegun Obasanjo volt nigériai elnök a lázadók ellenőrzése alatt álló területen, egy Jomba nevű településen ült tárgyalóasztalhoz. Az utóbbi hetekben számos külföldi megbízott járt a volt Zaire-ban, de hivatalosan egyik sem találkozott a tábornokból lett lázadóvezérrel.

Megbeszélésük után Nkunda közölte, hogy elfogadta a békeközvetítő mindkét kérését: tartani fogja magát a tűzszünethez, amelyet egyoldalúan hirdetett meg mozgalma október 29-én, és humanitárius folyosót nyit a menekülteknek szánt segélyszállítmányok előtt. Hozzátette: tárgyalni akar a kongói hatóságokkal egy mindkét fél által elfogadott tűzszünetről.

A kormányerők és lázadók közötti harcoknak szeptember óta legalább száz polgári személy esett áldozatul. Az ENSZ és segélyszervezetek becslése szerint 250 ezren váltak földönfutóvá. Nkunda csapatai két hete ostromolják Észak-Kivu fővárosát, Gomát. A város és 500 ezres lakossága védelmére ENSZ-békefenntartókat vezényeltek a térségbe.