Medvegyev barátkozna Obamával és a NATO-val

Vágólapra másolva!
Oroszország kész a baráti kapcsolatok fejlesztésére a NATO-val, és hajlandó egyeztetni az Egyesült Államokkal az amerikai rakétavédelmi rendszer európai terjeszkedéséről - mondta Dmitrij Medvegyev. Az orosz államfő azért azt is megjegyezte, Moszkva nem örül, hogy a NATO országához közel terjeszkedik.
Vágólapra másolva!

A fennmaradó nézeteltérések ellenére Oroszország kész baráti kapcsolatok fejlesztésére a NATO-val - közölte szombaton Washingtonban Dmitrij Medvegyev. Az orosz államfő a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) nevű befolyásos, független kutatóintézet rendezvényén felszólalva úgy fogalmazott: Moszkva nem örül annak, hogy a katonai szövetség az orosz határokhoz terjeszkedik, de ez nem jelenti, hogy nem lehet "teljes értékű" a kapcsolat Oroszország és a NATO között.

Az orosz elnök hozzátette: országa nyitott marad a párbeszédre az Egyesült Államokkal az amerikai rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztése ügyében. Szerinte Barack Obama megválasztott amerikai elnök hatalomra kerülésével jó lehetőség nyílik a probléma megoldására. Azt is leszögezte, hogy országa nem fog elsőnek lépéseket tenni az amerikai rakétavédelmi rendszer kiterjesztése ellen, kizárólag válaszképpen fog cselekedni.

Medvegyev múlt héten jelentette be, hogy Oroszország rakétákat telepít a Kalinyingrádi területre, a lengyel határ közelébe, válaszul Washingtonnak arra a tervére, hogy elfogórakétákat telepít Lengyelországba, valamint radarberendezést helyez el Csehországban a globális rakétavédelmi rendszerének részeként.