Orosz kémrepülő zuhanhatott le Grúziában

Vágólapra másolva!
Lezuhant és egy orosz pilóta nélküli kémrepülőgép Dél-Oszétia térségében, a lezuhant géphez siető utászok közül ketten meghaltak, nyolcan pedig megsebesültek amikor felrobbant a roncs - állítja a grúz belügyminisztérium. Az orosz védelmi tárca szerint mindez nem igaz, csupán grúz provokációról van szó.
Vágólapra másolva!

A grúz belügyminisztérium szerint ketten életüket vesztették, további nyolcan pedig megsebesültek hétfőn, amikor felrobbant egy grúz területen, a déloszét térségben lezuhant orosz pilóta nélküli kémrepülőgép. A grúz beszámoló szerint a Plavi falu területén lezuhant orosz pilóta nélküli repülőgéphez utászokat és belügyi munkatársakat rendeltek ki, és amikor az utászok megközelítették a gépet, az felrobbant. Ketten a helyszínen életüket vesztették. A robbanásban további hét rendőr és egy tízéves helybéli kisgyermek is megsebesült - közölték.

Az orosz védelmi tárca azonnal cáfolt, a grúz vezetés provokációjának minősítve a közlést. "Az említett állítások egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak" - jelentette ki az orosz állami hírügynökségnek Moszkvában a védelmi minisztérium képviselője, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Mindmáig igen feszült a helyzet Dél-Oszétia közelében, amelyért augusztusban rövid háborút vívott egymással Grúzia és Oroszország. A katonai konfliktus után Moszkva hivatalosan elismerte a Grúziától több mint másfél évtizede elszakadt két régió, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

A háborút megelőző néhány hónapban Abházia legalább öt, légterébe behatolt grúz kémrepülőgép lelövéséről számolt be. Grúzia ezzel szemben azt állította, hogy felderítő gépeit az orosz légierő lőtte le a nemzetközi jogilag hozzá tartozó régió felett, megsértve ezzel Grúzia légterét és a felek tűzszüneti megállapodásait.