Kalózok fogtak el egy szaúdi óriástankert

Vágólapra másolva!
Akár kétmillió hordó nyersolajat is szállíthatott az a szaúdi óriástanker, amelyet Kenya partjainál foglaltak el kalózok. Az amerikai flotta szerint a támadás változást jelez a kalózik taktikájában. A hír megjelenését követően emelkedett az olaj ára.
Vágólapra másolva!

Kalózok kerítettek birtokukba szombaton egy szaúdi óriás tankhajót az Indiai-óceánon, Kenya partjainál, 450 tengeri mérföldre délkeletre Mombasa kikötőjétől - közölte a térségben állomásozó 5. amerikai flotta szóvivőjére, Nathan Christiensenre hivatkozva a BBC.

A BBC mombasai tudósítója szerint ez a harmadik tartályhajó, amit eltérítenek a térségben. A helyszín azonban szokatlan, mivel a legtöbb kalóztámadás Kenya északi szomszédja, Szomália parjainál történik: az év első 9 hónapjában 63 incidenst jelentettek. Az amerikai flotta szerint a tanker elfogása alapvető változást jelez a kalózok taktikájában.

A libériai zászló alatt hajózó, egy szaúdi cég tulajdonában lévő Sirius Star tanker Dél-Koreában készült, és idén márciusban futott ki első útjára. A 330 méter hosszú hajó körülbelül kétmillió hordó nyersolajat képes szállítani. A hajó fedélzetén 25 fős legénység tartózkodik, amelynek tagjai közt horvát, lengyel, brit, filippínó és szaúdi állampolgárok vannak.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint eddig ez a legnagyobb hajó, amelyet a kalózok hatalmukba kerítettek. A támadás hírére hirtelen megugrott az olaj árfolyama a nemzetközi piacon. A decemberi szállítású amerikai könnyűolaj jegyzése 55,29 dollárról 57,57 dollárra emelkedett.