Izrael segélyszállítmányt engedett a Gázai övezetbe

Vágólapra másolva!
Izrael hétfőn ideiglenesen megnyitott egy határetkelőt, hogy humanitárius segély juthasson a Gázai övezetbe. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala hosszú távú megoldást sürget, hogy a segélyszállítmányok folyamatosan érkezhessenek a határok lezárása óta gyakori áramkimaradásokkal is küszködő területre.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg szerint 33 kamionnyi humanitárius segélyt engedtek a Gázai övezetbe. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala szerint is érkezett segélyszállítmány a lezárt térségbe, de ennél kevesebb kamiont engedtek át az ideiglenesen megnyitott határátkelőn.

Állítólag 2000 dollár értékű anyatej-készítmény sérült meg, miközben az izraeli hadsereg átvizsgálta a konvojt. Chris Gunnes, az ENSZ illetékese szerint nyolc, tejport és vagdalthúst szállító kamionjuk jutott át az ideiglenesen megnyitott határon, ezek azonban napok alatt elfogynak, és az élelmiszerkészletek utánpótlása egyelőre bizonytalan.

"Olyan hosszú távú megoldásra lenne szükség, amelynek keretein belül segélyszállítmányaikat folyamatosan eljuttathatnák a kritikus területre" - mondta Chris Gunnes, a hivatal szóvivője a BBC-nek.