Hazug feleségről döntött a francia bíróság

Vágólapra másolva!
Érvényes-e egy házasság, ha kiderül, hogy a menyasszony már nem szűz? - erről kellett döntenie a francia bíróságoknak. Egy muszlim házaspár vitáját kellett rendezni, az első ítélet a férjnek adott igazat, a döntés a feministák tiltakozását váltotta ki. Hétfőn új döntés született, mely szerint a házasság érvényes.
Vágólapra másolva!

Franciaországban egy muszlim pár házasságának érvényességéről döntött két bíróság is. A férj szerint érvénytelen a házasság, mert a feleségről kiderült, hogy nem szűz, vagyis hazudott neki. Egy francia bíróság igazat adott neki, de a fellebbviteli bíróság nem, ezért megsemmisítette a korábbi döntést a házasság semmisségéről. A nő és a férfi az ítélet értelmében újra házaspárnak számít, holott mindketten beleegyeztek a korábbi döntésbe - írja a BBC.

A francia lapok tudósítása szerint a férj - harmincas éveiben járó mérnök - 2006 nyarán vett feleségül egy gyakorló ápolónőt, aki többször bizonygatta neki: korábban nem volt barátja. A nő utóbb beismerte, hogy szüzességével kapcsolatban hazudott. A férj ügyvédei szerint a feleség nem tartotta be a házassági szerződést, és a vőlegényt hazugsággal vette rá a házasságra. Az ügynek szerintük nincs köze a valláshoz.

A francia polgári törvénykönyv szerint egy házasságot érvényteleníteni kell, ha valamelyik házastárs a kapcsolat egy "lényeges elemében" hazudott - ez képezte az alapját az első ítéletnek. A feleség elfogadta a bírósági döntést a házasság érvénytelenítéséről. Ügyvédje szerint ugyanis nem volt kedve hozzá, hogy tiltakozzon a döntés miatt, tovább akart lépni - írja a BBC.

A francia igazságügminiszter, Rachida Dati azonban elrendelte, hogy a feminista szervezetek felháborodását kiváltó döntést újragondolják. A döntés miatt ugyanis számos feminista szervezet tiltakozott, mondván, a női szabadság megcsúfolásáról van szó. Szerintük nem igazságos az ítélet, hiszen egy nő képtelen lenne semmissé tétetni házasságát, ha arra gyanakodna, hogy a férje már nem szűz.

A döntés bírálói azt a kérdést is feltették: vajon a bíró akkor is ugyanígy döntött volna, ha nem két muszlim házasságáról van szó. Úgy vélték, a francia állam szekuláris hagyományaival az ügy összeegyeztethetetlen.