Fekete pénzekért ítéltek el két egykori Siemens-dolgozót

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtön- és pénzbüntetést szabott ki szerdán a Siemens-botrány két érintettjéreré a müncheni törvényszék. A vállalati pénzek sikkasztásával kapcsolatos ügy második bírósági eljárása során kiderült, hogy az egykori kollégák úgynevezett fekete pénzek kifizetésében vettek részt.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta a müncheni törvényszék a Siemens két volt alkalmazottját úgynevezett fekete pénzek kifizetésében. A két férfit felfüggesztett börtön- és pénzbüntetéssel sújtották a megvesztegetési botrányban való részvételükért.

A szerdai volt a második bírósági eljárás a Siemens-ügyben: az egyik, 58 éves alkalmazottat kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre, továbbá 12 ezer euró pénzbüntetésre ítélték. Volt kollegáját kilenchavi felfüggesztett börtönnel és húszezer euró pénzbüntetéssel sújtották.

A korrupciós botrány első pere augusztusban zárult le: Reinhard Siekaczekre, a telekommunikációs részleg egykori igazgatójára két év felfüggesztett börtön és 108 eurós pénzbüntetést szabott ki a müncheni bíróság. A konszern közel 270 jelenlegi és volt alkalmazottja ellen indult eljárás.

A 2006-ban kirobbant nemzetközi megvesztegetési botrányban állítólag 1,3 milliárd eurónyi csúszópénzt mozgattak külföldi megrendelések elnyerése érdekében. Az ügyészség szerint a feketekasszában lévő összeggel az érintettek döntéshozókat kenték meg.

Augusztusban a világ több pontjához hasonlóan a magyarországi leányvállalatnál is vizsgálódni kezdtek amerikai jogi szakértők a cégnél kirobbant korrupciós botrány nyomán. A megvesztegetési ügyletek 2000 és 2006 között történtek.