Fűtésszámlák miatt zártak be iskolákat Ungváron

Vágólapra másolva!
Nem indították el a távfűtést Ungváron, mert a város távhőfogyasztói 230 millió forintnak megfelelő tartozást halmoztak fel. A fűtetlen tantermek miatt az ungvári iskolák és óvodák nagy részét be kellett zárni, nincs tanítás a város egyetemén sem. A város vezetése tárgyal a gázszolgáltatóval.
Vágólapra másolva!

Tanítási szünetet rendeltek el Ungváron az iskolák nagy részében, és bezárták az óvodák többségét is, mert a kifizetetlen számlák miatt nem indult be a távfűtés. A kárpátaljai megyeszékhelyen a fogyasztók több mint nyolcmillió hrivnya (230 millió Ft) földgázadósságot halmoztak fel a távhőt szolgáltató Uzsteplo Rt.-vel szemben.

Az ungvári városi közoktatási osztály a kialakult helyzet miatt tanítási szünetet rendelt el a tanintézetekben, de nincsenek foglalkozások az Ungvári Nemzeti Egyetem hideg tantermeiben sem. Jelenleg csak abban a kevés számú iskolában és óvodában van fűtés, amelyben saját rendszerű fűtésre tértek át.

Árpa Péter, a Dayka Gábor Középiskola igazgatója a Kárpátalja című beregszászi hetilap csütörtöki cikke szerint elmondta, hogy a tanintézet felső tagozatos osztályainak tanulói már egy hete nem járnak iskolába. Ugyanakkor a város más részeiben lévő Drugeth Gimnáziumban és elemi iskolákban zavartalan az oktatás az alternatív fűtési rendszernek köszönhetően - tette hozzá.

A távfűtés hiánya miatt Ungvár lakosságának jelentős része is fűtetlen lakásokban fagyoskodik. Az utóbbi években ugyanakkor a fogyasztók közel kétharmada saját rendszerű fűtésre tért át, így őket nem érinti a korlátozás. A város vezetése tárgyalásokat folytat a gázszolgáltató Naftogaz vállalattal az adósságrendezésről. Megegyezés esetén néhány napon belül beindulhat a távfűtés - ígérik az illetékesek.