5 guantánamói foglyot engednek szabadon

Vágólapra másolva!
Öt guantánamói foglyot engednek szabadon, így döntött egy amerikai szövetségi bíró. A vádemelés nélkül fogva tartott algériaiakat azért engedik el, mert nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolatban álltak volna az al-Kaidával.
Vágólapra másolva!

Öt guantánamói fogoly szabad bocsátását rendelte el egy amerikai szövetségi bíró. Richard Leon bíró kimondta: közel hét évi rabság után szabadlábra kell helyezni a kubai Guantánamo katonai támaszponton működő börtöntáborból az ott fogva tartott hat algériai férfiból ötöt.

A bíró az első olyan eljárás végén hozott döntést, amely a vádemelés nélkül fogva tartott guantánamói őrizetesek ügyében indult. Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban úgy foglalt állást, hogy a fogolytáborban elzárt személyek jogorvoslatért folyamodhatnak fogva tartásuk ügyében.

Az eljáró bíró megállapította: nem hiteles az a kormányzati bizonyíték, hogy az öt algériai állampolgárnak köze van az al-Kaida terrorista mozgalomhoz, mivel az információ csak egyetlen, nem azonosított forrásból származik. Ez pedig azt jelenti - közölte -, hogy nem lehet őket "ellenséges harcosként" korlátlan ideig elzárni. Elrendelte azonnali szabadon bocsátásukat. A foglyok telefonos kapcsolaton keresztül hallgathatták meg a döntést.

A bíró figyelmeztetett, hogy az öt algériai rab esete egyedi, a többi ügy nem hasonlít az övékéhez. Az amerikai kormány megfellebbezheti a döntést, de a bíró azt sürgette, hogy a Bush-adminisztráció álljon el ettől, az újabb felülvizsgálat újabb két évet vehet igénybe. A hatodik algériai fogoly fellebbezését a bíró elutasította, róla azt állapította meg, hogy feltehetően kapcsolatban állt az al-Kaidával.

Barack Obama megválasztott elnök ígéretet tett arra, hogy januári hivatalba lépése után bezáratja a fogolytábort. A washingtoni szövetségi bírók külön-külön megvizsgálják annak a mintegy 200 rabnak az ügyét, aki élt a fellebbezés jogával. A 2002 januárja óta működő táborban összesen 255 rabot tartanak elzárva a külvilágtól.