Meghátrált a helységnevek ügyében Slota

Vágólapra másolva!
Mégis lesznek magyar helységnevek a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvekben - közölte Ján Slota, a magyarokat gyakran sértegető szlovák politikus. Slota elismerte, hogy ez egyértelmű meghátrálást jelent. A Magyarország és Szlovákia közötti konfliktusnak a tankönyv-kérdés csak az egyik eleme.
Vágólapra másolva!

"Remélem, hogy nyugalom lesz. Ez egyértelmű meghátrálás, de a politika kompromisszumokra épül" - nyilatkozta a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota a SITA hírügynökségnek pénteken Pozsonyban az MTI szerint.

Slota közölte, hogy a jövőben magyar és szlovák nyelvű földrajzi megnevezéseket egyaránt tartalmazni fognak a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvek. A politikus szerint az első helyen a szlovák megnevezésnek kell állnia, és csak azután jöhet a földrajzi név a nemzeti kisebbségek nyelvén is.

"Nem tudom, miért kellene a nemzeti kisebbség nyelvének az első helyen lennie, mintha az államalkotó nemzet itt egy másik nemzeti kisebbség lenne. A szlovák megnevezésnek kell az elsőnek lennie. A nemzeti kisebbségek nyelvén való megnevezésnek a második helyen kellene szerepelnie" - magyarázta Slota.

Slota megjegyezte, Robert Fico szlovák kormányfő is többször kijelentette már, hogy magyar-szlovák vitát kiváltó kérdést olyan kompromisszummal oldják meg, amely megfelel a nemzetközi kisebbségvédelmi normáknak, és elfogadható az Európai Unióban is.

A szlovák kormány várhatóan szerdán tűzi napirendre az oktatásügyi törvény módosítását. Fico kormányfő korábban azt ígérte: ezzel a módosítással úgy fogják megoldani a földrajzi megnevezések anyanyelvű használatának kérdését a szlovákiai nemzeti kisebbségi tankönyvekben, hogy azzal "mindenki elégedett lesz".

Magyarország és Szlovákia között épp azért vált feszültté a viszony, mert a 2006-ban felállt kormánykoalícióba bekerült a magyarokat gyakran sértő kijelentéseket tevő Slota pártja is. A magyar kormány sérelmezte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő nem határolódott el ezektől a megjegyzésektől.

A konfliktust tovább mélyítette a magyar helységnevek tankönyvekben való megjelenése körüli vita, valamint az, hogy november 1-jén magyar szurkolókat vertek meg a szlovák rendőrök két szlovák csapat dunaszerdahelyi focimeccsén. Múlt szombaton a magyar és a szlovák kormányfő találkozott egymással, de a nézeteltéréseket nem oldották meg.