Kína bevallotta, 19 ezer diák halt meg a májusi földrengésben

Vágólapra másolva!
Először közölte a kínai kormány, hogy 19 ezer diák halt meg a májusi szecsuáni földrengésben. A katasztrófában közel 90 ezer ember halt meg, de a kormány korábban nem mondta meg, hogy az áldozatok között hány diák van.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok első ízben ismerték el, hogy 19 ezer diák halt meg a májusi szecsuani földrengésben. Ezt Vej Hung (Wei Hong), Szecsuan tartomány alkormányzója jelenette be pénteki sajtótájékoztatóján. A földrengésben közel 90 ezer ember halt meg vagy tűnt el, de a kormány sosem mondta meg, hogy az áldozatok között hány diák van.

A diákok halála kényes politikai kérdéssé vált Peking számára, mivel a diákok szülei tüntetéseken követeltek vizsgálatot a hatóságoktól. Többek között azért, mert az összedőlt iskolák közül sok kifogásolható minőségű építőanyagokból készült.

A májusi földrengés súlyos károkat okozott Szecsuanban és a környező tartományokban. Egész városok dőltek romba, a halálos áldozatok mellett mintegy 370 ezer ember sérült meg, és több mint tízmilliónyian váltak hajléktalanná.