Megmenekültek a kongói lázadóktól a hegyi gorillák

Vágólapra másolva!
Visszatérhetnek a vadőrök a kongói Virunga Nemzeti Parkba, amely a kihalástól fenyegetett hegyi gorillák rezervátumának is otthont ad. Október végén az egész parkot elfoglalták a kongói lázadók, ezért a hegyi gorillák nagy veszélybe kerültek. Mostanra elhárult a fejük fölül a veszély, mert a szembenálló felek egyetértettek abban, a gorillák védelme előbbre való.
Vágólapra másolva!

Visszatérhetnek a vadőrök a Kongói Demokratikus Köztársaságban a hegyi gorillák egyik legnagyobb menedékhelyére, ahonnan október végén menekültek el az afrikai ország keleti részében kiújult harcok miatt. A Virunga nemzeti park igazgatója, Emmanuel de Merode Gomában közölte, hogy az ellenfelek mindegyike beleegyezett a visszatérésükbe, ami pénteken meg is kezdődött. Az igazgató szerint óriási lépés, hogy minden érintett fél egyetért abban, a világörökség részét képező Virunga park és a gorillák megőrzése előrébb való, mint a politikai viták. A vadőrök semlegesek a háborúskodásban.

A kongói lázadók október végén foglalták el a hegyi gorillák rezervátumát. A kihalástól fenyegetett állatok nagy veszélyben voltak, mert területükön fegyveres harcok folynak. A gorillák ötven gondozója akkor elmenekülni kényszerült, félő volt, hogy az állatok két tűz közé kerültek.

A kihalástól fenyegetett fajból jelenleg mindössze hétszáz példány él, nagyobbik részük a Virunga Parkban. A 7800 négyzetkilométer területű Virunga Nemzeti Park területe eddig is a lázadók bázisa volt, a hegyi gorillák területe azonban nem került veszélybe, mert még soha nem sikerült az egész parkot ellenőrzésük alá vonniuk a lázadóknak.

A Kongóban dúló polgárháború és a hozzá kapcsolódó súlyos humanitárius krízis 1998 óta 5,4 millió emberéletet követelt. Minden hónapban 45 ezren vesztik életüket az afrikai országban a harcok miatt. Bár a polgárháború hivatalosan 2003-ban véget ért, a kelet-Kongóben kiújuló harcok ismét tömegeket késztettek menekülésre - írta a CNN.