Zimbabwe nem engedte be Cartert és Kofi Annant

Vágólapra másolva!
A zimbabwei hatóságok megtagadták a beutazást Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkártól, Jimmy Carter egykori amerikai elnöktől és több más neves közéleti személyiségtől, akik a fekete-afrikai országot sújtó humanitárius válságról szerettek volna tájékozódni a helyszínen.
Vágólapra másolva!

A Nobel-békedíjas Carter és Annan szombaton, Johannesburgban tartott sajtóértekezletükön mély sajnálatuknak adtak hangot tervük meghiúsulása miatt. Annak ellenére sem kaptak vízumot, hogy a Robert Mugabe zimbabwei elnök és ellenzéke között közvetítő Thabo Mbeki korábbi, illetve Kgalema Motlanthe jelenlegi dél-afrikai elnök is közbenjárt érdekükben.

Ez volt az első alkalom, hogy a 2002-es Nobel-békedíj kitüntetettje, Jimmy Carter nem kapott beutazási engedélyt egy országba, ahol jószolgálati küldetést szeretett volna teljesíteni. A vízum megtagadását hivatalosan semmivel sem indokolták.

Carter és Annan ahhoz az úgynevezett Idősek Tanácsához tartoznak, amelyet jeles személyiségek és volt államférfiak részvételével Nelson Mandela hozott létre 2007 júliusában, 89. születésnapja alkalmából. A tanács, amelynek tagjai között további Nobel-díjasok is vannak, mint például Desmond Tutu dél-afrikai püspök, tanácsadással szeretne közreműködni a Zimbabwéban kialakult súlyos helyzet megoldásában.

A zimbabwei kormány tagadta, hogy elutasította volna a politikusok beutazási kérelmét. Simbarashe Mumbengegwi külügyminiszter kijelentette, hogy kormánya nem akadályozta meg Annant és csapatát a zimbabwei utazásban, csupán más időpontot javasolt erre. Azt mondta: Annan levélben tájékoztatta a hararei vezetést a tervezett utazásról, amire azt ajánlották neki, hogy ütemezzék át a látogatást "egy kölcsönösen elfogadott időpontra a jövőben".