Megvesztegetés miatt ítéltek el egy volt Siemens-vezetőt

Vágólapra másolva!
Több tízmillió euró hűtlen kezelése és megvesztegetés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Siemens elnökségének egyik tagját, Johannes Feldmayert. A vele együttműködő munkavállalói szervezet elnöke négy és fél év börtönbüntetést kapott. A csúszópénzeket munkák megszerzésére és a munkavállalók érdekeit képviselő szervezet gyengítésére használták.
Vágólapra másolva!

Több tízmillió euró hűtlen kezelése és megvesztegetés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn a Siemens konszern egyik volt vezetőjét, Johannes Feldmayert. Az együttműködő munkavállalói szervezet, az AUB (Arbeitsgemeinschaft Unabhängiger Betriebsangerhöriger) volt elnöke, Wilhelm Schelsky cinkosság és adócsalás vádjával négy és fél év börtönt kapott.

A vád szerint Johannes Feldmayer, aki tavaly őszig tagja volt a Siemens elnökségének, 2001 és 2006 között több mint harmincmillió euró kifizetését rendelte el az AUB-vezető Wilhelm Schelskynek azért, hogy elnyerje támogatását a munkáltatók terveinek megvalósításához. További célja az volt, hogy a szervezetet a munkavállalók érdekeit képviselő IG Metall ellenszervezetévé változtassa.

Feldmayer az első olyan korábbi Siemens-vezető, aki a 2006. novemberben kirobbant korrupciós botrányban a vádlottak padjára került. A felfüggesztett börtönbüntetés mellett a nürnbergi tartományi bíróság ítélete alapján az egykori vezető jelentős pénzbüntetést is kapott.

A vádiratból kitűnt, hogy a szóban forgó időszakban Feldmayer utasítására összesen 30,3 millió euró vándorolt át a konszern kasszájából Schelsky zsebébe. A többszöri átutalásra hivatalosan az AUB-tól kapott tanácsadásért járó honoráriumként került sor, valójában a pénz a szervezet finanszírozását szolgálta.

Az AUB volt elnöke a kapott összeg jelentős részét magáncélokra továbbá sportklubok szponzorálására fordította. A vád szerint a pénzből támogatta egy konzervatív Bundestag-képviselő választási kampányát is. Wilhelm Schelsky mindvégig cáfolta az ellene felhozott vádakat. Korábban több mint egy évet töltött vizsgálati fogságban.

Az AUB 1974-ben jött létre Németországban, bevallottan azzal a céllal, hogy gyengítse az IG Metall egyeduralmát. Kezdetben volt különösen sikeres, több tekintélyes németországi cég üzemi tanácsába is bekerült, elsősorban azért, mert viszonylag alacsony tagdíj fejében jogsegélyt is nyújtott. A Siemens is támogatta tevékenységét, ellenszolgáltatásként pedig azt várta, hogy munkáltatóbarát politikát folytasson.

A Siemens megvesztegetési ügyletei 2000 és 2006 között zajlottak. A konszern közel 270 jelenlegi és volt alkalmazottja ellen indult eljárás, a jelenlegi perben mintegy száz tanú vonult fel, köztük a Siemens néhány mostani és volt vezetője is. A nemzetközi megvesztegetési botrányban 1,3 milliárd euróra becsült csúszópénzt mozgattak megrendelések elnyerése érdekében.

Augusztusban a világ több pontjához hasonlóan a magyarországi leányvállalatnál is vizsgálódni kezdtek amerikai jogi szakértők.