Martine Aubry lett a francia Szocialista Párt főtitkára

Vágólapra másolva!
Martine Aubry lille-i polgármestert kedden hivatalosan is a francia Szocialista Párt (PS) főtitkárává nyilvánították, miután a pénteki szavazás után riválisa, Ségolene Royal csalás miatt újraszámlálást kért. Francois Hollande távozó főtitkár arra kérte a párttagokat, hogy forrjanak egységbe.
Vágólapra másolva!

Martine Aubry lille-i polgármestert hivatalosan is a francia Szocialista Párt (PS) főtitkárává nyilvánították kedden.

Aubry pénteken szűk többséggel nyerte meg a választás második fordulóját, akkor azonban a legyőzött vetélytárs, Ségolene Royal hívei vitatták az eredményt, és ezért új szavazást követeltek. A párt nemzeti tanácsa (belső parlamentje) azonban a szavazatellenőrző bizottság jelentése alapján a szavazatellenőrzés eredményeként azt állapította meg, hogy Aubry 102 vokssal többet kapott a leadott több mint 134 ezerből, mint Royal.

Az első, péntek éjjeli szavazatszámlálás szombat reggel nyilvánosságra hozott eredménye még csak 42 szavazatos előnyt jelzett Aubrynak. Ségolene hívei csalást sejtettek a győzelem mögött, emiatt a szavazatellenőrző bizottság hétfőn és kedden összeült, és újraszámolta a voksokat.

Francois Hollande távozó főtitkár a nemzeti tanács előtt elmondott kedd esti beszédében kérte a párttagokat, hogy forrjanak egységbe, mivel szerinte a legnagyobb francia ellenzéki pártban folyó torzsalkodás és zűrzavar nem ért véget a választással.

Korábban Royal egyik szövetségese, Manuel Valls egyenesen úgy fogalmazott, hogy nem engedik meg az ellentábornak, hogy elorozza a győzelmet. A szoros első eredmények láttán egy névtelenül nyilatkozó párttag megkongatta a vészharangot, mondván, minden "a legrosszabb forgatókönyv" szerint zajlik, s bárki nyer is, nem lesz legitim vezetője a pártnak, és a nyertes nem lesz képes azt vezetni.