Embercsempész-hálózatot számoltak fel Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legnagyobb embercsempész-hálózatát kerítették kézre a Kárpátalján. Az ázsiai, afrikai és volt szovjet tagköztársaságokból származó embereket egy húszfős bűnszövetkezet szállította az Európai Unióba fejenként mintegy 1300 dollárért.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évek legnagyobb embercsempész-hálózatát göngyölítette fel a rendőrség az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársaival együttműködve a Kárpátalján.

Az ázsiai, afrikai és volt szovjet tagköztársaságokból származó embereket az Európai Unió területére csempészte a bűnszövetkezet fejenként mintegy 1300 dollár ellenében. A hálózatot egy ideje Ukrajnában élő afgán állampolgárságú személy irányította, aki ukrán nőt vett feleségül, és húsz taggal dolgozott Ukrajna-szerte.

A beszámoló szerint az embercsempészek egy csoportját még november 15-én kerítette kézre a rendőrség különleges egysége az ukrán-szlovák határ mellett a nagybereznai járásban, éppen amint afgán és kínai migránsokat készültek Szlovákiába csempészni. Az elfogott bandatagok - akik valamennyien Nagyberezna és Perecseny környéki lakosok - között egy 18 éves lány is volt, aki az egyik ungvári egyetem joghallgatója, és aki az apjával együtt közvetlenül vett részt az embercsempészésben.

A rendőrség adatai szerint a bűnszövetkezet félezer illegális migránst csempészett Ukrajna területéről külföldre az év eleje óta. A hálózatot irányító, jelenleg vizsgálati fogságban lévő 30 éves afgán állampolgár a menekülőket Kijevben verbuválta, társaival Kárpátaljára szállíttatta, majd onnan a zöldhatáron át Szlovákiába csempésztette.