Életfogytiglani fegyházat kapott a brit Fritzl

Vágólapra másolva!
Huszonötszörös életfogytiglani fegyházra ítélte a sheffieldi koronabíróság a vérfertőző "brit Fritzl" névre keresztelt angol férfit, aki ezernél többször erőszakolta meg két lányát. A lányok összesen 19-szer estek teherbe, hét gyermek ma is él, kettő születése napján meghalt, a többi terhességnek abortusz vetett véget.
Vágólapra másolva!

Anyjuknak sem árulták el az utóbbi évtizedek legmegdöbbentőbb nagy-britanniai vérfertőzési bűncselekményének áldozatai, hogy saját apjuk gyermekeik apja.

A hasonló ausztriai bűntény tettese, Josef Fritzl után csak "brit Fritzlként" emlegetett, sheffieldi illetőségű üzletembert - akinek igazi nevét lányai érdekében nem hozták nyilvánosságra - a hét elején ítélte 25-szörös életfogytiglani fegyházra a sheffieldi koronabíróság, miután bebizonyosodott, hogy lányait kiskoruk óta rendszeresen, ezernél több alkalommal megerőszakolta.

A 25 év alatt a két lány összesen 19-szer esett teherbe, hét gyermek ma is él, kettő születése napján meghalt, a többi terhességnek abortusz vetett véget.

Az áldozatok a The Sunnak azt mondták, hogy amikor a mamájuk megkérdezte, kitől vannak a gyerekek, "helybéli fiúkra" hivatkoztak.

A per során a vád képviselője elmondta, hogy szerinte az anya tudta, mit művel férje, de nem tett semmit. Az asszonyt gyermekekkel szembeni kegyetlenkedés címén őrizetbe vették, de végül nem emeltek vádat ellene.

Az idősebbik nővér elmondta: apja már ötéves korában molesztálni kezdte, azt azonban csak sokkal később tudta meg, hogy a húgával is ugyanez történt. A nővér éveken át kérlelte apját, hogy ne bántsa, de apjuk rendszeresen beparancsolta őket a hálószobába.

A fiatalabbik testvér kijelentette: jóllehet gyermekeik "gyűlöletben fogantak", mindketten mindennél jobban szeretik őket. Azt viszont egyelőre nem tudják, hogyan fedjék fel nekik, hogy ki is az apjuk.

Rövid időn belül ez a második igen súlyos gyermekbántalmazási ügy, amely megrázza a brit társadalmat. Nemrég derült ugyanis ki, hogy nehezen elképzelhető brutalitással kínzott halálra egy 17 hónapos kisfiút a családja. A "Baby P" néven emlegetett kisgyerek kínszenvedései szinte születése pillanatában elkezdődtek, sérüléseinek nyomait minden alkalommal látták a családhoz járó szociális gondozók, ám a helyi tanács rendre megtagadta a gyermek állami gondozásba vételét.
Az ütlegelések következtében végül a gyerek gerince és nyolc bordája eltört, de a körzeti orvos mindezt nem vette észre. A kisfiú kórházban halt meg tavaly nyáron, anyja és mostohaapja a bírósági ítéletre vár.

A brit sajtó szerint ezek az esetek súlyos kérdéseket vetnek fel a brit gyermekvédelmi szervek működésének hatékonyságával kapcsolatban.