Nem mer Bangkokba menni a thaiföldi kormányfő

Vágólapra másolva!
Biztonsági megfontolásokból nem utazik vissza Bangkokba a thaiföldi kormányfő, hanem a fővárostól 570 kilométerre levő Csiangmaiban marad. A fővárosban bizonytalan a helyzet, egyesek államcsínytől tartanak, a hadsereg és a kormány között feszültség alakult ki. Napok óta kormányellenes tüntetők tartják megszállva Bangkok két repülőterét.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi miniszterelnök, Szomcsai Vongszavat úgy döntött, hogy meghatározatlan ideig a fővárostól 570 kilométerre északra található Csiangmaiban marad, és bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kormányellenes tüntetőkkel. "A kormány nem akar erőszakhoz folyamodni, nem akar áldozatokat. Ezért a tárgyalások már folynak" - mondta Szomcsai Vongszavat pénteken újságíróknak. Biztonsági megfontolásokból, a hadsereg és a kormány között kialakult feszültség miatt Szomcsai Vongszavat jobbnak látja, ha egyelőre nem utazik Bangkokba - közölte egy kormányszóvivő.

Csütörtökön egész nap az a hír járta, hogy államcsíny készülődik. A miniszterelnök szükségállapotot rendelt el mindkét bangkoki repülőtéren. Úgy tervezték, hogy a rendőrség éjjel kiszorítja a kormányellenes tüntetőket a nemzetközi és a belföldi repülőtérről, a Szuvarnabhumiról és a Don Muangról is. Péntek reggel azonban a rendőrség közölte: azt az utasítást kapták, hogy békés úton vegyék rá a tüntetőket a repterek elhagyására, és kezdjenek velük tárgyalásokat.

A repülőterek lezárása miatt Thaiföldön rekedt turisták lassanként kezdik elhagyni az országot a hadsereg által felajánlott U-Tapao légi bázisról - közölte egy thaiföldi légi közlekedési tisztviselő. "Csütörtökön csak húsz gép szállt fel a katonai reptér kifutópályájáról, mert még kevés légitársaság tudott róla, hogy megnyitották az U-Tapao bázist az utasszállítók számára. Pénteken várhatóan már negyven járat is elindulhat, illetve landolhat U-Tapaón" - mondta a tisztviselő.