Néhány száz magyar rekedhetett Bangkokban

Vágólapra másolva!
A bangkoki magyar nagykövet szerint "néhány száz" magyar utazását késlelteti a thai főváros két repterének lezárása. Kormányellenes tüntetők miatt állt le a forgalom, és Balogh András nagykövet szerint belátható időn belül nem áll helyre a légi közlekedés. Bangkokban vasárnap ellentüntetők is megjelentek, ők részben a kormány hívei.
Vágólapra másolva!

Bangkok két nagyobb repterét hatodik napja tartják lezárva tüntetők, akik a kormány távozását követelik. A BBC szerint mintegy százezer utas rekedt a thai fővárosban. Balogh András magyar nagykövet az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy valamivel több mint száz olyan magyar fordult a thaiföldi magyar nagykövetséghez, akinek a hazautazását érinti a bangkoki repülőterek lezárása

A nagykövetségnek nem áll rendelkezésére adat arról, hogy összesen hány magyar állampolgár elutazását késlelteti a bangkoki repülőterek zárlata. "Legfeljebb néhány száz" lehet a számuk - mondta telefonon Balogh András.

Nem fenyegeti közvetlen veszély a magyar állampolgárokat - hangsúlyozta a diplomata. A nagykövet mindamellett óvatosságra inti a Thaiföldön tartózkodókat vagy odaindulókat, megítélése szerint romlik a helyzet a délkelet-ázsiai országban.

A bangkoki nemzetközi repülőtereken szombaton a tüntetők tartós megszállásra rendezkedtek be, szétverték a felállított ellenőrzőpontokat és visszaszerezték az elkobzott fegyvereket. Különösen a három déli tartományt és a kambodzsai határszakaszt érdemes elkerülniük a turistáknak, ott lövöldözések is voltak. A diplomata szerint Thaiföld ennek ellenére biztonságos ország, a megmozdulások nem az idegenek ellen irányulnak.

Balogh András megítélése szerint belátható időn belül nem áll helyre a légi összeköttetés Bangkokkal. Ha meg is indul a légi forgalom, hosszú időbe telik, amíg normalizálódik a helyzet. Azoknak a turistáknak, akik sürgősen szeretnének hazatérni, azt tanácsolja a nagykövet, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságokkal és érdeklődjenek a hazautazási lehetőségekről. Erre a malajziai Kuala Lumpuron, a thaiföldi Phuketen vagy az U-Tapao katonai repülőtéren keresztül nyílhat lehetőségük.

A nagykövet korábban az MTI-nek elmondta: a délkelet-ázsiai országot évente átlagosan 20 ezer magyar keresi fel, és sok esetben közvetlenül annak déli tengerparti részére érkeznek, Bangkokot nem is érintik.

A thaiföldi hatóságok szerda éjjel függesztették fel (a kedden lezárt Szuvarnabhumi után) a második bangkoki repülőtér működését is, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A két repülőtér bezárásával megszűnt a légi összeköttetés a fővárossal.