Újra víz alá került Velence

2008.12.01. 13:10

Másfél méteres vízszint-emelkedés után újra víz alá került hétfőn Velence egy része. A Szent Márk tér környékén már délelőtt víz borította az utcákat.

Újra víz alá került hétfőn Velence utcáinak és tereinek nagy része. A tenger szintje 160 centiméterrel emelkedik meg a nap közepére a szokásoshoz képest. Várhatóan harmincéves vízszintrekord dől meg most  - jelezte a helyi árapályfigyelő és -előrejelző intézet.

A város cölöpökre épített részeiben - ezen belül a Szent Márk tér környékén - már délelőtt víz borította az utcákat. Közlekedni máris nagyon nehéz a történelmi belvárosban.

A vízszint emelkedésének oka a kitartó, erős déli szél és a napok óta tartó zord időjárás, a sok eső és hó. Massimo Cacciari velencei polgármester kérte a lakosokat és a turistákat, hogy ha nem szükséges, ne hagyják el otthonukat, szálláshelyüket.

Legutóbb egy hónappal ezelőtt volt magas vízállás az északolasz városban. A legmagasabb tengerszint 42 éve, 1966. november 4-én sújtotta Velencét: akkor 194 centiméteres magasságban borította el  a víz a város utcáit és tereit. Azzal egy időben az ország egész területén katasztrofális áradások voltak.

Más tengerparti városok is víz alatt

Több horvát Adria-parti város, közöttük Fiume (Rijeka) is víz alá került hétfőn a szokatlanul magas dagály és a rossz időjárás miatt. A magas dagály gondokat okozott több isztriai városban, közöttük a félsziget déli részén fekvő Pulában is, de víz alá került a délebbre fekvő Novigrad és Zára (Zadar) városa is, ahol a szokásosnál hetven centiméterrel volt magasabb a tenger szintje.

KAPCSOLÓDÓ CIKK