300 ezer kínai gyerek lett beteg a melamintól

Vágólapra másolva!
Hatra emelkedett a szennyezett tápszer miatt elhunyt, és közel 300 ezerre a megbetegedett gyerekek száma Kínában - közölte a kínai egészségügyi minisztérium. Korábban négy halálesetet és 100 ezer megbetegedést ismertek el a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett Kínában a melamin miatt elhunyt csecsemők száma. A hatóságok szerint nem lehet kizárni, hogy a korábban közölt néggyel szemben hat kisgyermek halálát okozta a vegyi anyaggal szennyezett, tejporból készült tápszer.

A megbetegedett gyerekek száma is emelkedett, a legutóbbi adatokhoz képest ötszörösére. A tárca szerint 294 ezer gyereknél okozott betegséget - kiválasztó-szervrendszeri elváltozásokat, például vesekövet - a szennyezett tápszer. Összesen 51 900 gyerek került kórházba, közülük 861-et még mindig kezelnek - jelentette a BBC News.

A botrány szeptemberben robbant ki, akkor írt először róla a kínai sajtó, ám utóbb kiderült, hogy az érintett tápszergyártó - a Sanlu-csoport - több hónapja igyekezett eltussolni az ügyet. A melaminbotrány világszerte komoly aggodalmat keltett, több tucat ország tiltotta meg átmenetileg a kínai tejtermékek importját.

A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer. A tejporhoz azért adagolták, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. Ősszel kínai tojásokban is találtak merlamint, mert melamintartalmú tápszert kaptak a tyúkok egy nagy tojásüzemben.

A Sanlunál történt szennyezés miatt legalább huszonhét ember ellen emeltek vádat Kínában.

A melaminügy Magyarországra is begyűrűzött: melamint tartalmazó cukorkák mellett, melamint tartalmazó mogyorót is találtak Magyarországon.