Nem ítélhetik el a brazil bevándorlót lelövő brit kommandósokat

Vágólapra másolva!
Nem mondhatja ki a bíróság a személyi bűnösségét emberölésben azoknak a kommandósoknak, akik még 2005-ben lelőttek egy ártatlan brazil bevándorlót Londonban. Az ügyben eljáró bíró szerint ehhez azt kellett volna bebizonyítani, hogy az akcióban részt vevő rendőrök súlyos bűncselekményt, gyilkosságot vagy (szándékos) emberölést követtek el.
Vágólapra másolva!

Nem születhet elmarasztaló ítélet annak a Londonban ártatlanul agyonlőtt brazil bevándorlónak az ügyében, akivel három éve a Scotland Yard kommandója végzett, miután öngyilkos merénylőnek hitték.

A 27 éves Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második - sikertelen - robbantásos merényletsorozat után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói. A gyanúsnak talált férfi az első, hivatalos verzió szerint nem állt meg a rendőrök felszólítására, hanem berohant a dél-londoni Stockwell metróállomásra, és egy éppen indulni készülő szerelvény egyik kocsijában próbált elrejtőzni. Az üldöző rendőrök utolérték, és ketten is tüzet nyitottak rá. Összesen hétszer lőtték fejbe.

A Scotland Yard annak idején 24 órán át ragaszkodott a történtek e változatához, és ahhoz, hogy de Menezesnek köze volt a londoni merényletekhez. Később azonban ez a teória tarthatatlanná vált, és a londoni rendőrség beismerte a tragikus tévedést.

Az ügyben az angol-walesi törvények alapján bírósági eljárást, halottkémi vizsgálatot kell lefolytatni. Kedden, a szeptemberben kezdődött jogi eljárás végén az elnöklő bíró azt az utasítást adta az esküdtszéknek, hogy csak "törvényes keretek között elkövetett emberölést" mondhat ki, vagy határozatlan végzést hozhat, személyi bűnösséget emberölésben nem állapíthat meg.

Sir Michael Wright szerint ugyanis ehhez azt kellett volna bebizonyítani, hogy a végzetes akcióban részt vevő rendőrök "súlyos bűncselekményt, gyilkosságot vagy (szándékos) emberölést követtek el".

Az ártatlan brazil agyonlövése előtt egy nappal négy - azóta életfogytiglani börtönre ítélt - terroristajelölt londoni metrószerelvényeken, illetve egy buszon próbált öngyilkos merényleteket elkövetni, ám egyikük pokolgépe sem robbant fel.

Két héttel korábban viszont egy ugyanilyen mintára elkövetett robbantássorozatban - a négy merénylővel együtt - 56-an meghaltak, és több mint hétszázan megsérültek. Ez volt a legvéresebb terrortámadás, amelyet Londonban valaha is elkövettek.

A de Menezes-ügyben tavaly már folyt egy büntetőeljárás a Scotland Yard mint testület ellen a londoni felsőbíróságon. A maga nemében példátlan per bírája "az eljárási szabályok rendkívüli körülmények közepette elkövetett, elszigetelt megsértésének" minősítette az incidenst, és 175 ezer font pénzbüntetésre ítélte, valamint 385 ezer font perköltség megfizetésére kötelezte a londoni rendőrséget.

Személyi felelősséget azonban a londoni felsőbíróság nem állapított meg, és a kedden befejeződött újabb eljárás vezetőjének az a véleménye, hogy az esküdtek végzése nem lehet ellentmondásban a tavalyi per eredményével.